sreda, jun 26, 2019
Naslovna / Vesti / BESPLATNA STRUJA I GAS: Mnogo zainteresovanih, malo prijavljenih!

BESPLATNA STRUJA I GAS: Mnogo zainteresovanih, malo prijavljenih!

Ove godine je za besplatnu struju i gas za socijalno ugrožene izdvojeno milijadu i 650 miliona dinara, dok je u budžetu za 2017. za to planirano manje novca – milijardu i 150 miliona dinara.

Iz Ministarstva energetike objašnjavju da je prošle godine potrošena samo polovina planirnih sredstva i pozivaju građane da obnove zahteve, pošto novca za energetske olakšice ima dovoljno.

Besplatne kilovate ove godine koristi 65.000 siromašnih domaćinstava, a besplatan gas u grejnoj sezoni dobija 95 porodica. To je i dalje pet puta manje od očekivanog broja.

– Čuo sam da valjda samo socijalni slučajevi imaju pravo, kaže jedan građanin, dok drugi dodaje da narod ne zna za takve pogodnosti.

– Bilo bi mi drago da se to uvaži, i ja sam u toj kategoriji. Imam 20.000 – rekao je jedan od anketiranih.

U Ministarstvu energetike objašnjavaju da su sredstva za socijalne energetske karte za iduću godinu realno planirana, jer se u tom poslu već ima iskustva.

– Zašto je manja količina novca? Iz prostog razloga što mi novac koji je bio predviđen za prošlu godinu nismo uspeli da potrošimo. Građani ne treba da brinu, jer dovoljno je novca namenjeno tome – rekla je Mirjana Filipović, državna sekretarka u Ministarstvu energetike.

Novom Uredbom koja je doneta prošle godine, lokalne samouprave beleže blagi porast korisnika tih energetskih olakšica.

– U toku 2015. ukupno energetski zaštićenih kupaca na teritoriji grada Kikinde je bilo oko 500, što iznosi jednu trećinu ukupnog broja primaoca socijalne pomoći. U ovoj godini to je ukupan broj od 823 energetski zaštićenih kupaca – kaže Dunja Vujčić, sektretarka Sekretarijata za društvene delatnosti u Kinindi.

Nadležni očekuju da besplatnu struju i gas u 2017. iskoristi 85.000 ugroženih domaćinstava.

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.