nedelja, maj 26, 2019
Naslovna / Vesti / Carlsberg pivara u Čelarevu dobila jedinstvenu kotlarnicu na biomasu

Carlsberg pivara u Čelarevu dobila jedinstvenu kotlarnicu na biomasu

Pivara u Čelarevu prva je Carlsberg pivara u svetu koja je dobila kotlarnicu na biomasu. Ova investicija vredna milion evra predstavlja ne samo inovaciju na tržištu Srbije, već i iskorak u celokupnom poslovanju Carlsberg Grupacije, saopšteno je iz ove kompanije. Kako navode, implementacija ove tehnologije doprineće unapređenju energetske efikasnosti pivare u Čelarevu i smanjenju negativnog efekta proizvodnje na životnu sredinu.

Uvođenjem ove tehnologije, uz već postojeći biogasni kotao, pivara u Čelarevu je više nego udvostručila korišćenje obnovljivih izvora energije u procesu proizvodnje, te njihov udeo sada iznosi 40%. Biomasa koju nova kotlarnica koristi kao gorivo je organska materija biljnog porekla, odnosno drvna sečka koja se dobija kupovinom i mlevenjem otpadnih paleta iz same pivare. Kao obnovljiv izvor energije, biomasa je CO2 neutralna, što znači da sagorevanjem emituje tačno onoliko ugljen-dioksida koliko biljka veže procesom fotosinteze u toku rasta, navedeno je.

Svi produkti sagorevanja kotlarnice, a to su pepeo i dimni gasovi, u skladu su sa zakonskim regulativama Republike Srbije i Evropske unije, i nemaju štetan uticaj na životnu sredinu.

Iz kompanije poručuju da je nova kotlarnica na biomasu još jedna investicija kojom Carlsberg nastavlja da pokazuje svoje strateško opredeljenje da brojnim ulaganjima u Srbiji ostvari dugoročne planove. Do sada je u Srbiji uloženo ukupno 224 mil EUR, od čega u 2017. godini 4,5 mil EUR, a za tekuću godinu planirano je da se izdvoje sredstva u iznosu od 6,5 mil EUR.

Autor: eKapija

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.