петак, 18 септембра, 2020
Насловна / Вести / ЧУВАЈТЕ СЕ „ЛАЖЊАКА“: Динар фалсификују више од евра

ЧУВАЈТЕ СЕ „ЛАЖЊАКА“: Динар фалсификују више од евра

Највише лажних апоена од 2.000, 1.000 и 500 динара.

У Србији је у прошлој години откривено укупно 6.171 фалсификована новчаница, или за 8,9 одсто више него 2015, када је откривено 5.667 комада тих новчаница, саопштавају из Народне банке Србије (НБС), а преноси „Политика“.

Фалсификаторима је очигледно практичније да лажирају домаћи новац, јер је укупна вредност откривених фалсификованих домаћих новчаница била око 9,133 милиона динара, што је повећање од 18,9 одсто у односу на претходну годину када је откривено тих новчаница у вредности од око 7,68 милиона динара.

У НБС кажу да је међу откривеним фалсификатима највише апоена од 2.000, 1.000 и 500 динара и оне чине 95,4 одсто фалсификата новчаница готовог новца. Фалш новчаница уопште и нема у апоенима од 10 и 20 динара.

Међу лажним страним новцем предњачи управо европска валута, и то апоени од 100 евра. Према подацима НБС прошле године откривено је и 2.095 фалсификата новчаница страног новца, или за 19 одсто мање него у 2015. када је откривено 2.587 комада тих новчаница.

ШТА РАДИТИ АКО ВАМ „УВАЛЕ ЛАЖЊАК“: Фалсификовани новац мора се предати било којој банци или у МУП, јер пуштање такве новчанице у оптицај представља кривично дело које се гони по службеној дужности.

– Уколико грађанин сумња да је новчаница оштећена или фалсификована, никако не треба да прими такву новчаницу зато што после пријема и одласка са лица места тешко може доказати да је неку конкретну новчаницу примио баш на том месту и баш од те особе – наводе у НБС.
У случају да накнадно, по напуштању места добијања новчанице, грађанин дође до сазнања или сумње да је примио фалсификовану новчаницу дужан је да такву новчаницу преда било којој банци или организационој јединици МУП.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.