ponedeljak, septembar 24, 2018
Naslovna / Vesti / Da li znate kako je srpska zastava izgledala posle Sretenjskog ustava?

Da li znate kako je srpska zastava izgledala posle Sretenjskog ustava?

Prvi najviši pravni akt u našoj zemlji opisao je boje državne zastave, koje nisu naišle na odobravanje. Znate li kada je i kako srpska zastava dobila današnji raspored boja? Naime, Ustav iz 1835. godine opisao je zastavu kao „otvoreno crvenu, belu i čelikasto-ugasitu“.

Raspored boja je, dakle, sledeći: crvena – bela – plava boja. Što se tiče grba na zastavi, on je u 4. članu Sretenjskog ustava opisan kao krst na crvenom polju, među čijim kracima se nalazi po jedno ognjilo okrenuto ka krstu. Čitav grb opasan je zelenim vencem – s desne strane je venac od hrastovog lista, a s leve od maslinovog.

Zastava je kritikovana kao previše slična francuskoj revolucionarnoj zastavi, te je Miloš Obrenović, kada je Sretenjski ustav pao, zahtevao od Visoke porte izradu novog, u kome će se naći i član o zastavi i grbu

Kako istoričar Radoš Ljušić u knjizi ”Kneževina Srbija (1830-1839)” piše, sultan Mahmud II nije odobrio ovu zastavu, već je u decembru 1835. godine knezu Milošu i podunavskim vezirima, pašama, ajanima, vojvodama, kadijama i nadzornicima skela uputio ferman o tome da srpski narod ima pravo da razvija trobojku na trgovačkim lađama.

Uz to, svima je poslao i primerak te zastave: tkaninu na kojoj se, prvi put tim redosledom, pojavljuju vodoravno raspoređene crvena, plava i bela boja.

Pročitajte i ovo

U LUČANE PO OPSTANAK! Mladost – Bačka u nedelju, 13. maja

U nedelju 13. maja sa početkom u 19 časova u okviru pretposlednjeg 36. kola Super …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.