субота, 19 септембра, 2020
Насловна / Вести / Дан за здравље: У Бачкој Паланци годишње се региструје око 10 жена оболелих од рака грлића материце

Дан за здравље: У Бачкој Паланци годишње се региструје око 10 жена оболелих од рака грлића материце

Европска недеља превенције рака грлића материце се обележава од 22-28. јануара 2017. године у циљу подизања свести жена о раку грлића материце и начинима превенције.

Ове године у Србији, која се већ једанаести пут укључује у обележавање, слоган је „Дан за здравље“ . Сваке године се у нашој земљи у просеку региструју 1.244 новооболеле жене од рака грлића материце, док 482 жена изгуби живот од ове врсте рака, за коју са сигурношћу знамо да припада групи најпревентабилнијих.

У Бачкој Паланци годишње се региструје око 10 жена оболелих од рака грлића материце. Једна од ефикасних мера правенције је имунизација против хуманог папилома вируса. Током прошле године вакцинисано је 20 девојчица у Бачкој Паланци.

Имунизација не искључује потребу за обављањем превентивних прегледа будући да постојеће вакцине не штите од свих типова ХПВ. Важно је знати да се скоро сваки случај рака грлића материце може спречити.

Добро организовани скрининг програми могу да спрече и до 80% случајева рака грлића материце.Редовним прегледом жена које немају никакве тегобе на време се открије 8 од 10 премалигних промена на грлићу материце. Изостанак редовних прегледа код изабраног гинеколога повећава ризик за појаву овог обољења.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.