субота, 19 септембра, 2020
Насловна / Вести / Данас се обележава Дан жена

Данас се обележава Дан жена

Широм света данас се обележава Међународни дан жена – 8. март, као део борбе за економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца.

У Србији ће тим поводом бити одржано више манифестација и скупова.

Према подацима Републичког завода за статистику, прикупљеним кроз истраживање о коришћењу времена у Србији, када би се рад у домаћинству плаћао по минималној цени сата, за рад који су жене обављале у домаћинству у 2015. години требало је да се издвоји 138 евра месечно, односно 1.650 евра годишње.

Жене су на неплаћеном послу проводиле у просеку 4,6 сати, а мушкарци дупло мање – 2,1 сат.

Истраживање је показало и да креатори и спроводиоци јавних политика не препознају довољно посао који жене обављају у кући, што има утицаја на све сфере живота жена.Прославе 40. Међународног дана жена – 8. марта, широм света обележиће позиви на акцију, пошто се борба за једнакост суочава са новим претњама.

Више милиона жена протестовало је протеклих месеци на улицама светских метропола због убиства жена у Латинској Америци, европских покрета који се противе абортусу и мачистички настројених мушкарца на власти.

У Пољској владајућа конзервативна партија покушава да ограничи право на абортус, које је већ међу најрестриктивнијим у Европи, што је један од знакова јачања покрета који се противе абортусу широм континента.

Забринутост за права жена због сексистичких ставова мушкараца довела је до женских маршева после инаугурације америчког председника Доналда Трампа крајем јануара. Два милиона жена протестовало је на улицама широм света, а понајвише у Вашингтону, где су организатори демонстрација поручили да „то није крај“.

Учесници протеста изразили су неслагање с Трамповом политиком и његовим понекад сексистичким и вулгарним коментарима о женама током кампање. Трамп је два дана после маршева, окружен мушким саветницима, потписао декрет о забрани финансирања међународних хуманитарних организација које подржавају абортус.

АФП наводи да се жене у свету и даље суочавају са борбом за једнака примања, пошто имају мању плату од мушкараца у просеку за 23 одсто. Процењује се да ће овим темпом бити потребно 70 година да се премости тај јаз, навела је Међународна организација рада.

Статистика је такође забрињавајућа када је у питању насиље над женама. Према подацима УН, око 35 одсто жена широм света биле су жртве физичког или сексуалног насиља. Око 200 милиона жена и девојака подвргнуто је сакаћењу гениталија, а 700 милиона удато је пре своје 18. године.

Франс прес наводи да активисткиње женама које се боре за своја поручују: „Осећамо бес, али знамо да нисмо беспомоћне“.

Међународни дан жена, 8. март установљен је у знак сећања на демонстрације америчких радница у Чикагу 1909. године и њујоршки марш више од 15.000 жена које су тражиле краће радно време, боље плате и право гласа.

Генерална скупштина УН је 1977. године резолуцијом прогласила 8. март Даном женских права и међународног мира.

Прва прослава Дана жена у Србији одржана је 1914. године.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.