субота, 19 септембра, 2020
Насловна / Вести / До даљњег дозвољено отпуштање болесних радника

До даљњег дозвољено отпуштање болесних радника

За сада нема законског основа да се из касе здравственог осигурања за време боловања исплаћује накнада зараде у износу од 100 одсто осигураницима оболелим од малигних болести, кажу у Републичком фонду здравственог осигурања.

Да би раднице попут Виолете Петровић из Ниша биле заштићене од отказа због тешке болести, надлежни би морали да промене радно законодавство, што се неће ускоро догодити, пишу „Новости“.

Важећи Закон о здравственом осигурању прописује право на накнаду зараде за време боловања у износу 100 одсто само у случају привремене спречености за рад због болести или компликација у вези са одржавањем трудноће, добровољног давања органа и ткива изузев добровољног давања крви и привремене спречености за рад услед професионалне болести или повреде на раду.

Ову област, међутим, требало би да регулише Закон о раду.

Потпредседник Савеза самосталних синдиката Србије Душко Вуковић сматра да не могу све ствари да се регулишу прописима.

„Закон о раду усвојен је током лета, на брзину и без јавне расправе и зато не чуди што доприноси робовласничком положају радника. Ми смо као синдикат послали захтев Министарству рада са идејом да се уведе одредба којом би се заштитили радници који су тешко болесни, међутим, недавно смо добили одговор да ће о измени закона бити речи тек следеће године“, каже Вуковић.

Према његовом мишљењу груб је и друштвено неодговоран став директора „Јуре“ да они не могу да помогну свим радницима. Вуковић додаје да не би требало поистовећивати један случај, као што је Виолета Петровић, радница поменуте фирме, са преосталих 7.000 радника.

Посланик Демократске странке Душан Милисављевић, предложио је измене Закона о раду по којима запослени у процесу лечења од малигних тумора и рехабилитације не могу бити отпуштени. Држава, по његовом мишљењу, мора да помогне онима којима у процесу лечења треба високопротеинска и минерална исхрана, као и да за време боловања добијају плату исто као да раде.

„То је позитивна дискриминација“, рекао је он. „Закони се пишу да штите интересе грађана и ја ћу предлог упутити влади и ресорном министарству за неколико дана. Он треба да штити грађане, запослене, и код приватника и у државним предузећима и овде нема места политичком надмудривању.“

Последње измене Закона о раду, који је усвојен 2014, односиле су се на то да труднице и породиље не могу бити отпуштене током одсуства без обзира на то што немају уговор на неодређено време.

[the_ad id=“2355″]

Силне неправилности у „Јури“

Уговори о раду који не садрже износ основне зараде, имају неутврђен распоред радног времена, у њима не постоје одлуке о коришћењу пауза, породиљама на одсуству се не уручују обрачуни плата, не води се евиденција зарада…То је само део неправилности које су инспектори рада утврдили контролишући седиште компаније „Јура корпорација“ и њене погоне у Рачи, Нишу и Лесковцу.

Како пише „Блиц“, инспекција је у протеклих неколико година извршила 31 надзор у области радних односа и безбедности и здравља на раду, а од тог броја само у последње две године обављене су 24 контроле, што редовне, што контроле по захтеву запослених због отказа или упозорења пред отказ.

„Инспектори су утврдили и да су неопходне измене и допуне акта о процени ризика, тако што ће послодавац процену извршити за простор где се обављају послови и што ће, на основу оцене службе медицине рада, утврдити посебне здравствене услове за запослене који раде на местима с повећаним ризиком. Нису били утврђени ни начин ни поступак периодичне провере оспособљености запослених који раде на местима са повећаним ризиком, новопримљени нису били оспособљени за безбедан и здрав рад, није оспособљен одговарајући број запослених за пружање прве помоћи и није извршено испитивање услова радне околине – такозване микроклиме за зимски период. Послодавцу је сваки пут налагано да недостатке отклони у датим роковима, а због утврђених прекршаја подношени су захтеви за покретање прекршајног поступка“, наводе у Министарству за рад.

Такође, на основу захтева представника синдиката, који су добили отказе због наводне злоупотребе положаја и прекорачења овлашћења, инспекцијским надзором је утврђено да су права запослених очигледно повређена, те су донета решења којима се запослени враћају на рад, а поднети су и захтеви за покретање прекршајног поступка.

Министарство подсећа да се сви запослени могу обратити Инспекторату за рад.

„Они могу затражити заштиту својих права у области радних односа и безбедности и здравља на раду, а то могу да учине и анонимно јер инспекција врши надзоре и по таквим пријавама. Сви привредни субјекти у Србији, све стране компаније, па тако и „Јура корпорација“ д.о.о. морају да примењују и поштују важеће прописе у области рада“, истичу у Министарству за рад.

[the_ad id=“2931″]

Све информације о Бачкој Паланци и околним местима можете пратити и на нашој Фејсбук страници!

Такође нас можете пратити и на нашем Твитер налогу @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com)

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.