субота, 30 маја, 2020
Насловна / Вести / До краја године још три празника, од чега су два нерадна

До краја године још три празника, од чега су два нерадна

До краја године имамо још три празника који се по закону славе у нашој земљи, али само за два ћемо добити по један нерадан дан.

Први, који ће се додуше празновати радно, јесте Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату, који ће се обележити у суботу, 21. октобра. Након њега, нерадним даном прославиће се Дан примирја у Првом светском рату, који се слави 11. новембра. Следећи празнични нерадан дан јесте 25. децембар – први дан Божића, али за католике и припаднике других хришћанских верских заједница који славе по грегоријанском календару.

И тај празник је последњи који се слави у 2017. години, у којој је укупно било 18 нерадних дана за празнике, уколико рачунамо државне и све верске празнике, које прослављају и православци, католици, исламска и јеврејска зајединица.

У просеку, свако од нас је (независно од верске припадности) ове године имао 13 нерадних дана, што је мање од већине земаља у региону.

Највише нерадних празничних дана, укупно 18, имају житељи Индије и Колумбије. Али када је у питању регион, по броју нерадних дана предњаче грађани Црне Горе, који су имали 15 нерадних дана. У Републици Српској није се радило 13 дана због празника, док је у Босни и Херцеговини било за дан мање него у Србији. Наиме, 12 нерадних дана имали су сви подједнако, тачније припадници свих верских заједница.

Иначе, једно истраживање од пре неколико година показало је да један нерадни дан приватни сектор кошта око 17 милиона евра, што значи да 13 дана нерада кошта 221 милиона евра.

Прочитајте и ово

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.