субота, 19 септембра, 2020
Насловна / Вести / Др Ранко Рајовић објаснио због чега је досада добра за децу

Др Ранко Рајовић објаснио због чега је досада добра за децу

Због чега је за децу важна досада и шта родитељи треба, односно не треба да раде када је детету досадно саветује стручњак за рани развој др Ранко Рајовић.

Досада је врста стреса и једно неугодно стање. Када им је досадно, и одрасли и деца покушавају да се реше тог осећаја, односно да нађу занимацију. Но, проблем досаде код деце у данашње време попримио је забрињавајуће размере јер деца тешко проналазе занимацију, а да није везана уз рачунар, видеоигре или мобилни телефон.

О томе шта родитељи могу да ураде, али и у чему греше када је је реч о дечјој досади, говори др Ранко Рајовић аутор је НТЦ програма учења којим се подстиче интелектуални потенцијал деце и развија се брзина размишљања и закључивања – тзв. функционално знање.

– Данашњи родитељи који су пре 30 година били деца сигурно се сећају како је у то време у кући постојао један телевизор са једним или два програма и када има је било досадно излазили су да потраже друштво за игру. Није било проблем да оду пешке или на бициклу четири, пет, шест километара на игралиште где би се играли сат, сат и по и вратили се кући.

Када би падала киша, морали су сами да осмишљавају игре, а родитељи тада нису решавали проблем досаде свом детету, већ је дете то само решавало. Или се играло с играчкама или је слагало коцке или правило кулу од дрвених коцкица.

Проблем досаде увек је био покретач и досада је важан и добар фактор развоја детета. Када му је досадно, дете мора нешто да смисли, организује се, мора да повеже неке ствари, направи можда неку нову игру, потражи друштво.
Шта се данас догађа с децом?

Родитељи превише заштићују децу, раде уместо детета једну, другу, трећу ствар. Родитељи решавају проблем досаде своје деце уместо да их пусте да то сами решавају. Купе детету видеоигру па када му досади та игра купе му другу.

Укључе ТВ на којем има 50 програма, а те програме су радили психолози да ‘заробе’ дете да што више гледају ТВ. Рачунари нису лоша ствар и треба да будемо у току са развојем технологије, али је проблем када она дословно постану замена за све.

Наша деца одрастају у виртуалном свету. Пре неколико година стварно сам био у шоку када сам видео да на видео играма пише 4, 5, 6, 7. Мислио сам да је то ознака за узраст детета. Онда су ми рекли да је то ознака за ниво насиља у игри, колико има крви, јесу ли одсечене руке, ноге, главе.

Имам пријатељицу која је својој ћерци, када јој је ова рекла да јој је досадно, одговорила ‘Како то мислиш досадно, па само глупој деци је досадно, а ти ниси глупа.’ И онда се девојчица тргла и отишла да се игра. Дете развија и креативност и логичко размишљање када се бори против досаде.

Родитељи греше и када се стално играју са својом децом, па нису родитељи најбољи пријатељи детету, него ослонац и њихов је задатак је да помогну детету да буде самостално.

Код свих великих људи, без обзира на то на ком пољу су успешни, рано детињство било је изузетно важно за њихов успех, закључује др Ранко Рајовић.

Све информације о Бачкој Паланци и околним местима можете пратити и на
нашој Фејсбук страници!

Такође нас можете пратити и на нашем Твитер налогу @BackaPalanka021

Извор: БачкаПаланкаИнфо.цом / Задоволјна / Фото:  Zoran Stanišin

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.