недеља, 20 септембра, 2020
Насловна / Вести / Двеста комбајна за жетву у бачкопаланачком атару

Двеста комбајна за жетву у бачкопаланачком атару

На седници општинског штаба за пољопривреду у Бачкој Паланци чуло се да је све спремно за почетак жетве на око 6.000 хектара.

Тачније, највише посла за око 200 комбајна у овој општини, односно, атарима 13 села и Бачке Паланке, биће на скидању пшенице за коју је процењено да заузима преко 5.000 хектара, а остатак су површине под озимим јечмом и уљаном репицом.

Од ових површина око 2.000 хектара је у власништву пољопривредних предузећа, односно задруга, а 4.000 хектара засејали су кооперанти. Констатовано је да је из годину у годину све мање површина под овим усевима, а старији се сећају да је некада у атару ове општине са скоро 50.000 хектара плодне бачке земље, сејано чак и 12.000 хектара пшенице.

“ По подацима комисије која задужена да изврши технички преглед механизације која ће учествовати у жетви већина од 200 комбајна је исправна. За превознике, али и за безбедност саобраћаја у време жетве, битно је да ће на појединим правцима у граду, али вероватно и појединим другим местима, саобраћај бити преусмераван на алтернативне путеве, првенствено на правцима до силоса. На тај начин растеретићемо део саобраћајница у граду“, рекао је председник Скупштине општине Бачка Паланка Мита Лачански.

Ових дана ће се реконструисати пут до Банатске улице у Паланци, односно део иза Улице Ранка Шипке, куда ће се пшеница допремати до силоса. Растеретиће се и саобраћај у Улици Иве Лоле Рибара када је реч о транспорту и лагеровању јечма у силосе „Малтинекса“, најавио је Лачански. У цео посао око жетве укључени су и припадници Ватрогасне бригаде Бачка Паланка и добровољна ватрогасна друштва у селима. На седници Штаба били су присутни и складиштари са територије општине који су потврдили да су спремни сви смештајни капацитети за пријем овогодишњег рода, а првенствено пшенице и јечма.

По подацима које смо добили у „Малтинексу“, иначе највећем произвођачу пивског слада у Србији, жетва јечма не само на територији бачкопаланчке општине већ и целе Војводине траје већ неколико дана, а очекује се да ће цео посао бити завршен до краја јуна.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.