петак, 18 септембра, 2020
Насловна / Вести / ЕПС тражи повећање цене струје за два одсто, одлука сутра

ЕПС тражи повећање цене струје за два одсто, одлука сутра

Агенција за енергетику Србије ће сутра одлучивати о захтеву ЕПС-а да струја поскупи за два одсто од 1. октобра, речено је Танјугу у АЕРС-у.

„Нама је дошао захтев ЕПС-а и ми сутра треба да одлучимо о томе. Сутра ће бити седница Савета на којој ће се одлучивати и ништа више не могу да кажем“, рекао је председник Савета АЕРС-а Љубо Маћић.

Како каже, Савет је колективно тело и одлучује се гласањем.

Маћић је додао ће Србија и даље бити држава са најнижом ценом струје у Европи.

Електропривреда Србије је, након анализе са експертским тимом Светске банке, а у складу са планом финансијске консолидације, упутила захтев Агенцији за енергетику Србије (АЕРС), за повећање цене електричне енергије у износу од два одсто, саопштило је данас Министарство енергетике.

Уколико Агенција усвоји захтев ЕПС-а, нове цене електричне енергије важиће од 1. октобра 2017. године.

То представља усклађивање цене само за део инфлаторног кретања, што је последица укупне финансијске стабилизације у Србији, као и добрих финансијских резултата које је остварила ЕПС, зашта је добијена позитивна оцена и сагласност међународних финансијских институција.

Реч је о до сада најнижем повећању цене електричне енергије у Србији и оно ће се на просечног потрошача одразити увећањем месечног рачуна у износу од 68 динара.

И поред тога, Србија остаје држава са убедљиво најнижом ценом електричне енергије у Европи, далеко испод цена у региону.

Струја је код нас јефтинија 19 одсто него у Македонији, 20 одсто него у Албанији, 21 одсто него у БиХ, 31 одсто је нижа цена него у Црној Гори и 50 одсто него у Хрватској.

Влада Србије ће наставити да води одговорну социјалну политику кроз систем подршке енергетски угроженим купцима, зашта је у буџету Министарства рударства и енергетике обезбеђено милијарду и 150 милиона динара, на годишњем нивоу.

На тај начин, 70.350 домаћинстава у Србији има помоћ у износу од бесплатних 120 до 250 KWh електричне енергије месечно, у зависности од броја чланова домаћинства, наведено је у саопштењу министарства.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.