субота, 19 септембра, 2020
Насловна / Вести / Evo kako da prepoznate lažne novčanice

Evo kako da prepoznate lažne novčanice

Kako „Telegraf“ prenosi, u javnosti se pojavila informacija da se nedavno dešavalo građanima da podignu falsifikovane novčanice sa bankomata.

U Narodnoj banci Srbije negiraju da je bilo bilo kakvih pritužbi ove vrste od strane građana. Ipak, nije na odmet da obratite pažnju na neke od elemenata na novčanicama sa kojima dođete u dodir, kako biste izbegli da postanete žrtva prevare.

U centralnoj banci upućuju na nekoliko stvari: Falsifikovane novčanice deluje delimično zamućeno, štampani detalji nemaju jasan izgled, što se najlakše može uočiti na glavnom motivu na licu novčanice (portretu), a zatim i na drugim detaljima. Kod originala je oštrina na detaljima veoma izražena, zbog čega cela slika štampanog dela daje izuzetno jasan izgled.

– Falsifikovana novčanica je u najvećem broju slučajeva glatka na dodir, bez imitacije duboke (reljefne) štampe, koja se kod originala može jasno osetiti blagim prelaskom jagodicama prstiju preko glavnog motiva (portreta), teksta NARODNA BANKA SRBIJE u ćiriličnoj i latiničnoj verziji (uz levu i desnu ivicu na licu novčanice) i dr. koji su reljefni na dodir – kažu u NBS.

Još jedan od načina da proverite papirni novac je da u pravcu izvora svetlosti usmerite vodeni žig (koji se kod originala nalazi u belom pravougaoniku), a u slučajevima njegove imitacije ne prikazuje povoljan izgled portreta u štampanom delu (bez jasnih i preciznih kontura, zamućeni detalji, deformacije pojedinih karakteristika), što se može jasno uočiti u poređenju sa tim detaljem na originalnoj novčanici. Mada, za žig kažu da je retko imitiran.

– Zaštitna nit kod falsifikata je često imitirana isprekidanim lepljenjem svetlo sive folije ili sivom bojom čiji se prekidi i imitacija jasno uočavaju, takođe usmeravanjem novčanice u pravcu izvora svetlosti. Kod originala zaštitna nit se ovakvom proverom uočava celom dužinom u kontinuitetu sa mikro tekstom dinar, ćirilicom i latinicom naizmenično celom dužinom niti.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.