петак, 18 септембра, 2020
Насловна / Вести / Ево шта ће све поскупети од 1. јануара

Ево шта ће све поскупети од 1. јануара

Грађане Србије од јануара следеће године чека још један талас поскупљења, а новим ценама највише ће бити погођени возачи, конзументи алкохолних пића и цигарета.

Након недавног поскупљења горива, возаче у Србији чека нови удар на новчаник. Готово је извесно да ће од Нове године поскупети путарине на аутопутевима и то за бар 10 одсто. Да је таква одлука веома близу, потврдио је и в. д. директора ЈП „Путеви Србије“ Зоран Добрњак.

– Очекујем такву одлуку Владе. То ће бити прво повећање путарина после девет година – рекао је он.

Путари већ дуго инсистирају на расту цена, а до тога ће доћи и због захтева ЕУ да се више улаже у инфраструктуру. Према ценовнику који су „Путеви Србије“ предложили Влади, путарина за деоницу Београд – Ниш ће са садашњих 730 скочити на 800 динара. Коришћење пута Београд – Шид, уместо досадашњих 340, плаћаће се 370, а за деоницу Београд – Суботица путарина ће са 290 бити увећана на 320 динара.

Због захтева из ЕУ, биће повећане и акцизе на домаћа жестока пића и цигарете, а у Министарству финансија већ је формирана радна група која треба да припреми нови закон којим би се наша акцизна политика ускладила са стандардима ЕУ.

Уколико се будемо доследно држали упутстава Брисела, дажбине за домаћу ракију и виски морале би да буду исте, односно наша жестина мораће да поскупи за 192 динара по литру. Оваква корекција цена плод је упозорења Европске комисије, која сматра да акцизна политика у сектору жестоких алкохолних пића фаворизује домаћа алкохолна пића, што није у складу са принципима Брисела.

То би значило да ће шљивовица са 690 динара поскупети на 882, виљамовка на 2.112 динара, лозовача ће коштати 712 динара, а вињак 1.021.

Повећање цена цигарета, са друге стране, ићи ће поступно, а према неким најавама, биће израђен акцизни календар за наредне четири године. У њему ће се, као и у претходном, два пута годишње кориговати ове дажбине. Наиме, у ЕУ је висина минималне акцизе 90 евра на 1.000 цигарета, док у Србији она износи 50 евра.

Извесно је да грађане Србије чека поскупљење и кафе, када у производњу стигне кафа из нове бербе. Произвођачи кафе међутим још не знају за колико ће поскупети омиљени црни напитак, али се слажу да је таква одлука неминовна и то од јануара следеће године.

И на крају, током 2017. грађане очекује још један скок цена струје. Мада то до данас није званично потврђено, раст цена електричне енергије у следећој години предвиђен је договором са ММФ-ом, а тиме ће бити настављено усклађивање са ценама тог енергента у Европи. Како се незванично спекулише, садашње цене, наиме, толико су ниске да не привлаче ниједну инострану компанију да уђе на српско тржиште електричне енергије, препуштајући га тако монополу ЕПС-а.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.