недеља, 20 септембра, 2020
Насловна / Вести / Горан Ступар: Ново радно време Дома здравља

Горан Ступар: Ново радно време Дома здравља

За око 400 запослених у Здравственој установи „Др Младен Стојановић“, а који у општини Бачка Паланка брину о здрављу преко 55.000 људи, од 1. децембра важи ново радно време.

Поред здравствених радника то је веома битно и за све оне којима је потребна услуга овдашњих медицинских радника. Радно време се мало променило, али је за пацијенте битан режим рада специјалиста и 10 здравствених амбуланти у селима ове општине, док Служба хитне помоћи и даље ради 24 сата дневно.

– Код нас је имплементација новог информационог система почела 31. маја ове године, а да би испоштовали 40-часовно радно време појединих служби били смо принуђени да извршимо корекцију радног времена у ординацијама где се преклапају два лекарска тима – истиче др Горан Ступар, директор ове здравствене установе.

– Радно време Дома здравља од 1. децембра генерално се мења и траје од 6,00 до 21,00 сат. Служба опште медицине и специјалистичке службе пре ове промене, на пример, радиле су од 7,00 до 20 сати. С обзиром на то да сваки наш лекар мора у интегрисаном здравственом информационом систему да ради седам и по сати дневно, сваке недеље недостајала су два и по сата рада. Надокнада тог недостајућег радног времена компензована је тако да лекари опште праксе раде две суботе у току месеца по пет сати, односно у Бачкој Паланци једном недељно по 10 сати, а у селима два пута недељно по пет сати. Ступар истиче да ће ново радно време донети бенефит за пацијенте тиме што ће изабрани лекар или поједине специјалистичке службе радити од 6,00 до 20,30 сати радним даном, а до сада се радило од 7,00 до 20,00 сати. Изабрани лекар у централној згради и у амбулантама „Братство“ у Новој Паланци и „Стари град“ у Старој Паланци, такође ће радити од 6,00 до 20,30 сати.

– Преклапање између прве и друге смене у селима користи се за обилазак пацијената на терену – додаје Ступар.

– Изабрани лекари у Бачкој Паланци, треба појасниити, не посећују пацијенте на терену, јер то ради лекар који је у теренској служби. Ново радно време важиће и за ординације офтамолога и оториноларинголога. Те две специјалистичке службе имају једну ординацију па се њихово радно време преклапа, а дерматовенеролог сваког радног дана ради од 7,00 до 15,00. Сваки наш лекар дужан је да у периоду од месец дана достави свој план рада који се одобрава од стране ресорног министарства. У Министарству здравља, посебан службеник, прати спровођење интегрисаног здравственог информационог система и у нашем Дому здравља. Међу првима у Војводини почели смо за заказивањем специјалистичких прегледа од стране изабраног лекара. Наши специјалисти заказују прегледе у Клиничком центру Војводине у Новом Саду и Институту у Сремској Каменици. То значи да је овај информациони систем код нас већ увелико заживео.

У централној згради извршена је и реорганизација опште праксе која је сада на једном месту, ординације изабраних лекара су опремељене новим намештајем, а интерна служба потпуно је реновирана и налази се на спрату зграде Дома здравља. Ово је урађено због епидомиолошке ситуације како пацијенти који чекају код интернисте не би, евентуално, били инфицирани вирусом оних који чекају код лекара опште праксе.


По селима сат дуже

Здравствене станице у селима раде у првој смени од 7,00 до 14,30 сати, а до сада су радиле до 13,30. Ступар. У местима у којима раде две смене лекара радно време је од 7,00 до 20 сати, а свакодневни сменски рад је у Челареву и Пивницама, две смене су и у Обровцу три пута, Товаришеву два пута недељно. У Младенову је смена и по. Лекар у Младенову ради четири сата, а четири у Карађорђеву. На исти начин функционишу Силбаш и Параге. У Нештину лекар ради три дана у недељи седам и по сати, а два дана по четири сата, јер у то време ради у суседном Визићу.

Све информације о Бачкој Паланци и околним местима можете пратити и на нашој Фејсбук страници!

Такође нас можете пратити и на нашем Твитер налогу @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com/Dnevnik)

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

2 Коментари

  1. Jos samo kad bi se lekari pridrzavali da rade od 7 a ne da piju kafu do 8 i onda lagano pocinke nerad

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.