петак, 18 септембра, 2020
Насловна / Вести / Građani mahom veruju da se na šalterima policije do papira dolazi i „preko veze“

Građani mahom veruju da se na šalterima policije do papira dolazi i „preko veze“

Čak 70 odsto građana-ispitanika smatra da političari lakše dolaze do potrebnih dokumenata od prosečnog građanina, dok 80 odsto isto misli i za rođake i prijatelje koji rade u policiji.

Ovo je sažetak istraživanja koje je prošle gdoine sproveo USAID u Srbiji, u saradnji s Evropskim pokretom Srbije i Centrom za evropske politike, piše Politika.

Prema ovom istraživanju, čak dve trećine ispitanika smatra da ljudi često koriste privatna poznanstva u praksi da bi dokumenta dobili brže – bez čekanja. Ali malo njih to priznaje, skoro 90 odsto njih tvrdi da nikada nisu kontaktirali s prijateljem ili rođakom koji radi u policiji kako bi im pomogao. Međutim, jedna građanka kaže za beogradski list da, dok joj je majka radila u SUP-u, ne samo što je preko reda vadila lična dokumenta, već je i birala broj lične karte, po pravilu uvek neki koji se lako pamti.

„Pasoš sam uvek espresno vadila, a i za njega mi je majka birala broj. Osim meni, ona je na ovaj način pomagala i mnogim prijateljima i komšijama. Nikada za te ‘usluge’ nije tražila novac ili neki poklon“, kaže ona.

Analiza USAID urađena je na reprezentiativnom uzorku za teritoriju Srbije bez Kosova i Metohije, a anketirano je 1.200 građana. Pod lupom je bilo njihovo zadovoljstvo uslugama administrativne službe policije, s fokusom na izdavanje ličnih dokumenata, i to kroz pet oblasti: efikasnost i kvalitet usluga, zadovoljstvo i očekivanja građana, prisustvo zloupotreba, prisustvo diskriminacije i informisanost. Više od polovine građana Srbije posetilo je neki šalter u policiji za šest meseci. Među njima, više od 40 odsto čekalo je više od 60 minuta kako bi dobilo dokumente. Tri četvrtine građana moralo je da poseti administrativnu službu između dva i tri puta, dok je za svega 14 odsto njih jedna poseta bila dovoljna da bi dobili tražene dokumente.

Iako postoji elektronski sistem koji omogućava dostavu pojedinih dokumenata na željenu adresu, manje od četiri odsto građana nije moralo fizički da ode do službe i iskoristilo je ovu mogućnost. Većina ispitanika smatra da administrativna služba policije pruža kvalitetnu uslugu: više od polovine njih, 54 odsto i to mahom u Beogradu.

S druge strane, 14 odsto misli da policija na šalterima pruža nekvalitetnu uslugu, a ova ocena znatno se češće javlja u istočnoj i jugoistočnoij Srbiji. Kad je reč o problemima u radu administrativne službe policije, ljude najviše nervira čekanje u redovima, nedovoljan broj šaltera, loše etički kodeks ponašanja službenika, zakazivanje termina, loš kvalitet kadrova, kao i loše stanje i zastarelost opreme. Korupciju je kao najveći problem izdvojilo četiri odsto građana, među kojima su uglavnom mlađi između 18 i 29 godina.

Skoro dve trećine građana, tačnije 63 odsto smatra da veze i neformalna plaćanja, odnosno pokloni, nisu neophodni da bi brzo i efikasno završili posao i lakše dobili dokumenta.

Ostatak teksta možete da pročitate u dnevnom listu Politika.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.