ponedeljak, maj 20, 2019
Naslovna / Vesti / Ide u zatvor na 40 dana zbog stare neregistrovane prikolice

Ide u zatvor na 40 dana zbog stare neregistrovane prikolice

Dvadesetsedmogodišnji Bojan Radovanović iz Novog Sela, kod Kuršumlije, do kraja marta mora da ode u zatvor na 40 dana, zbog stare, neregistrovane prikolice kojom je iz brda dovlačio seno za stoku.

„Saobraćajna policija me je tri puta zaustavljala dok sam iz planine prevozio seno da bih nahranio stoku. Kupio sam staru prikolicu bez papira koju nisam mogao da registrujem, a koja mi je bila preko potrebna kako bih izdržavao majku i sebe“, kaže Radovanović za „Blic“ svoju priču.

Kada su ga 2016. godine prvi put zaustavili, oduzeli su mu dozvolu i napisali kaznu od pola miliona dinara zbog neregistrovane prikolice i traktora koji je, kako tvrdi Bojan, uredno registrovan.

„Prvi put me je po seoskom putu pojurio policajac u civilu. Kada me je zaustavio, pozvao je patrolu koja je došla po mene i tada sam četiri dana proveo u pritvoru. Prodao sam neku stoku i platio prvu kaznu“, priseća se Bojan.

Nakon toga, priča Radovanović, usledile su još dve kazne zbog neregistrovane prikolice. U decembru 2017. godine stiže mu presuda da zbog njih mora u zatvor. Odložio je odsluženje kazne na tri meseca zbog bolesne majke, ali mu je stigla nova koverta.

„Rečeno mi je da te kazne ne mogu da platim i da moram da idem u zatvor. Živim sam sa nepokretnom majkom. Prodao sam sve svinje, još da prodam krave i nek me vode… Majku moram da smestim u dom, prve komšije su u sledećem selu, a ona ne može da se stara sama o sebi“, priča Bojan.

Ovog mladića najviše boli, kako kaže, nepravda prema seljaku. Bojan i njegova bolesna, nepokretna majka jedini su stanovnici Novog Sela. S teškom mukom, kako kaže, izborio se da od svoje kuće napravi ugledno domaćinstvo. Marljivo je radio ne bi li prištedeo neki dinar, nabavio staru prikolicu, kupio 70 svinja i 25 krava, napravio skromnu farmu.

„Dok drugi jure kolima i mangupiraju se po putu, ne budu zaustavljeni niti kažnjeni. A ja, koji sam bio prinuđen da taj traktor i prikolicu koristim kako bih preživeo, moram da idem u zatvor“, kaže Radovanović.

Iz jednog servisa koji vrši registraciju za „Blic“ potvrđuju da su nadaleko poznati problemi poljoprivrednika prilikom registracije traktora i ostalih poljoprivrednih mašina.

„S obzirom na to da veliki broj seljaka poseduje stare traktore i prikolice za koje je, zbog godina, izgubljena dokumentacija o poreklu i vlasništvu ili je pak stara mašinerija nasleđena, za prosečnog poljoprivrednika registracija ovih mašina gotovo je nemoguća“, kazali su zaposleni.

Zbog svega toga, 2015. godine svima onima koji su posedovali takve prikolice bilo je omogućeno, dopunom Pravilnika o registraciji motornih i priključnih dozvola, da izjava vlasnika koju potvrđuju dva svedoka bude dokaz o poreklu vozila. Ipak, ta mogućnost postojala je nepunih pola godine, odnosno do 30. decembra 2015, zbog čega zaposleni u agenciji savetuju da se više isplati uzeti novu prikolicu.

Iz Agencije za registraciju navode da postoje dve mogućnosti s kojima bi vlasnici starih prikolica iste mogli da ozakone.

„Savetujemo uvek građane da provere da li je ta prikolica nekada davno bila registrovana. Ako jeste, potrebno je da odu u policijsku upravu, odeljenje arhiva, i pronađu svoj predmet. Neka ponesu svu dokumentaciju koju poseduju, naročito broj šasije. Nakon toga potrebno je da izvrše tehnički pregled prikolice i podnesu zahtev za izdavanje treće tablice“, rekli su iz ovog auto-servisa.

Druga mogućnost je, ako posedujete prikolicu iz samogradnje, odnosno prikolicu ručne izrade, da se nadležnim organima podnese dokaz o samoizradi, a zatim i sva neophodna dokumentaciju.

„Iskreno, gotovo je nemoguće registrovati takvo priključno vozilo. Upravo zbog svega toga, seljaci kojima su traktor i prikolica sredstvo preživljavanja, često voze iste neregistrovane, te plaćaju vrtoglavo visoke kazne.“

Sve informacije o Bačkoj Palanci i okolnim mestima možete pratiti i na
našoj Fejsbuk stranici!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @BackaPalanka021

Izvor: BačkaPalankaInfo.com /  Blic / Foto: Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.