петак, 18 септембра, 2020
Насловна / Вести / Иде у затвор на 40 дана због старе нерегистроване приколице

Иде у затвор на 40 дана због старе нерегистроване приколице

Двадесетседмогодишњи Бојан Радовановић из Новог Села, код Куршумлије, до краја марта мора да оде у затвор на 40 дана, због старе, нерегистроване приколице којом је из брда довлачио сено за стоку.

„Саобраћајна полиција ме је три пута заустављала док сам из планине превозио сено да бих нахранио стоку. Купио сам стару приколицу без папира коју нисам могао да региструјем, а која ми је била преко потребна како бих издржавао мајку и себе“, каже Радовановић за „Блиц“ своју причу.

Када су га 2016. године први пут зауставили, одузели су му дозволу и написали казну од пола милиона динара због нерегистроване приколице и трактора који је, како тврди Бојан, уредно регистрован.

„Први пут ме је по сеоском путу појурио полицајац у цивилу. Када ме је зауставио, позвао је патролу која је дошла по мене и тада сам четири дана провео у притвору. Продао сам неку стоку и платио прву казну“, присећа се Бојан.

Након тога, прича Радовановић, уследиле су још две казне због нерегистроване приколице. У децембру 2017. године стиже му пресуда да због њих мора у затвор. Одложио је одслужење казне на три месеца због болесне мајке, али му је стигла нова коверта.

„Речено ми је да те казне не могу да платим и да морам да идем у затвор. Живим сам са непокретном мајком. Продао сам све свиње, још да продам краве и нек ме воде… Мајку морам да сместим у дом, прве комшије су у следећем селу, а она не може да се стара сама о себи“, прича Бојан.

Овог младића највише боли, како каже, неправда према сељаку. Бојан и његова болесна, непокретна мајка једини су становници Новог Села. С тешком муком, како каже, изборио се да од своје куће направи угледно домаћинство. Марљиво је радио не би ли приштедео неки динар, набавио стару приколицу, купио 70 свиња и 25 крава, направио скромну фарму.

„Док други јуре колима и мангупирају се по путу, не буду заустављени нити кажњени. А ја, који сам био принуђен да тај трактор и приколицу користим како бих преживео, морам да идем у затвор“, каже Радовановић.

Из једног сервиса који врши регистрацију за „Блиц“ потврђују да су надалеко познати проблеми пољопривредника приликом регистрације трактора и осталих пољопривредних машина.

„С обзиром на то да велики број сељака поседује старе тракторе и приколице за које је, због година, изгубљена документација о пореклу и власништву или је пак стара машинерија наслеђена, за просечног пољопривредника регистрација ових машина готово је немогућа“, казали су запослени.

Због свега тога, 2015. године свима онима који су поседовали такве приколице било је омогућено, допуном Правилника о регистрацији моторних и прикључних дозвола, да изјава власника коју потврђују два сведока буде доказ о пореклу возила. Ипак, та могућност постојала је непуних пола године, односно до 30. децембра 2015, због чега запослени у агенцији саветују да се више исплати узети нову приколицу.

Из Агенције за регистрацију наводе да постоје две могућности с којима би власници старих приколица исте могли да озаконе.

„Саветујемо увек грађане да провере да ли је та приколица некада давно била регистрована. Ако јесте, потребно је да оду у полицијску управу, одељење архива, и пронађу свој предмет. Нека понесу сву документацију коју поседују, нарочито број шасије. Након тога потребно је да изврше технички преглед приколице и поднесу захтев за издавање треће таблице“, рекли су из овог ауто-сервиса.

Друга могућност је, ако поседујете приколицу из самоградње, односно приколицу ручне израде, да се надлежним органима поднесе доказ о самоизради, а затим и сва неопходна документацију.

„Искрено, готово је немогуће регистровати такво прикључно возило. Управо због свега тога, сељаци којима су трактор и приколица средство преживљавања, често возе исте нерегистроване, те плаћају вртоглаво високе казне.“

Све информације о Бачкој Паланци и околним местима можете пратити и на
нашој Фејсбук страници!

Такође нас можете пратити и на нашем Твитер налогу @BackaPalanka021

Извор: БачкаПаланкаИнфо.цом /  Blic / Фото: Foto: Pixabay

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.