subota, novembar 17, 2018
Naslovna / Vesti / ISTRAŽIVANJE: Koliko brza hrana utiče na neplodnost kod žena?

ISTRAŽIVANJE: Koliko brza hrana utiče na neplodnost kod žena?

Ishrana bogata masnoćama, šećerom i solima može značajno uticati na promene u organizmu, pokazala je studija australijskih naučnika.

Istraživanjem je utvrđeno da redovno konzumiranje brze hrane udvostručuje opasnost od neplodnosti kod žena. Takođe, hrana koja se konzumira je danas sve zagađenija i hemijski procesuirana, što direktno utiče na plodnost.

Naučnici su ustanovili i da nekonzumiranje ili retko konzumiranje voća povećava rizik od neplodnosti, a svakodnevno konzumiranje više porcija voća skraćuje vreme potrebno da žena zatrudni.

Dr Radž Matur, sekretar Britanskog udruženja za fertilitet, koji nije učestvovao u studiji, kaže da su rezultati korisni „kliničkim stručnjacima i ženama koje nastoje da zatrudne“.

– Studija je, u širem smislu pokazala da hrana i prehrambene navike utiču na plodnost – rekao je Matur.

Glavna je poruka studije da je procesuirana hrana vrlo loša, a sveže voće i povrće direktno dobri za podsticanje plodnosti.

U studiji, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Human Reproduction, učestvovalo je gotovo 5.600 žena starosti od 18 do 43 godine s područja Australije, Novog Zelanda, Velike Britanije i Irske. Sve su bile u vrlo ranom stadiju prve trudnoće.

U anketi su morale da odgovore na nekoliko pitanja o načinu ishrane u mesecu koji je prethodio začeću, kao i koliko im je vremena trebalo da zatrudne od prvih nastojanja.

Više voća, manje brze hrane

Parovi se smatraju neplodnim kada ženi ne uspeva da zatrudni u roku od godinu dana od prvog pokušaja, podseća se u studiji. I premda su sve žene koje su učestvovale u studiji bile trudnice, osam posto ih je bilo u kategoriji neplodnih, jer im je trebalo više vremena da zatrudne.

– Ustanovili smo da je najviše vremena da zatrudne trebalo ženama koje su jele manje voća – kazala je glavna autorka studije Kler Roberts sa australijskog Instituta za istraživanje Robinson pri univerzitetu u Adelaidi.

Količina hrane uticala je na vreme potrebno da žena zatrudni. Pokazalo se da su one koje su voće konzumirale tri ili više puta dnevno zatrudnele pola meseca pre žena koje su voće jele samo nekoliko puta mesečno.

Pokazalo se i da su žene koje su često konzumirale brzu hranu, poput hamburgera, pice, gotovih pohovanih krilaca i čipsa četiri ili više puta nedeljno, zatrudnele prosečno mjesec dana nakon žena koje nikada nisu jele fast food.

U studiji se vodilo računa o činiocima poput životne dobi trudnice, konzumaciji alkohola, pušenju i indeksu telesne mase kako bi se zagarantovalo da podaci odražavaju isključivo učinak prehrane na neplodnost i na vrijeme potrebno da žena zanese, rekla je Roberts.

Premda studija nije trebalo da pokaže zbog čega brza hrana ‘usporava’ vreme potrebno da žena zatrudni, ranija su istraživanja pokazala da masne kiseline iz ženinog krvotoka mogu uticati na kvalitet ženinih jajnih ćelija.

– Sve što jedete krvotokom stiže do jajnih ćelija, i može uticati na to hoće li ono biti oplođeno – naveli su istraživači.

Naučnici su savetovali ženama da se, ako imaju problema s plodnošću okrenu sledećim namirnicama: povrću, voću, celim žitaricama, semenkama, mahunarkama, orašastim plodovima, zdravim masnoćama (onima iz maslinovog ulja), mleku i mlečnim proizvodima.

(N1)

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.