петак, 18 септембра, 2020
Насловна / Вести / Изложба „Моја Словачка прича“

Изложба „Моја Словачка прича“

БАЧКА ПАЛАНКА – Петар Дешић из Челарева фотографијом се бави из хобија. Последњих неколико година, аутобусом је обилазио многа војвођанска села у којима живе Словаци и фотоапаратом бележио свакодневни живот мештана. Након изложбе у Новом Саду, поставка „Моја Словачка прича“, коју чине тридесет и четири фотографије, сели се у Панчево.

„У последњих пет година колико се бавим фотографијом, пропутовао сам целу Војводину, тачније двадесет и четири села. Покушао сам да забележим и на тај начин сачувам дух прошлог времена, који је још увек присутан по мањим селима“, изјавио је Дешић.

„Прво што скреће пажњу јесте ношња. Постоје села где старије госпође у цркву и данас иду у ношњама. У Селенчи се девојке и даље ките у стару словачку свадбену ношњу. Фотографисао сам човека у Срему који гаји мангулице, или старца из Бингуле који гаји гуске. Његово двориште је старинско, аутентично“, рекао је Петар.

„Документовао сам традицију, ношње, обичаје, али и свакодневни живот једне етничке заједнице. Следеће што радим биће фотографисање Мађара. Они ће бити представљени на другачији начин, јер живе у другачијем амбијенту. Рецимо, у Средњем Банату има доста напуштених кућа, које планирам да фотографишем“, додаје он.

Фотографије Петра Дешића, 7. фебруара, биће изложене у Народном музеју у Панчеву.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.