субота, 30 маја, 2020
Насловна / Вести / Какво се грејање највише исплати?

Какво се грејање највише исплати?

Ниже трошкове енергије за грејање стамбеног простора у предстојећој грејној сезони имаће домаћинства која се греју на дрво, саопштава Агенција за енергетику.

Следе природни гас, угаљ, скупље огревно дрво, пелет, струја – ТА пећ, грејна тела на струју и котлови на струју за етажно грејање и пропан бутан гас.

За грејање просечно изолованог стамбеног простора од 60 квадратних метара на 20 степени, у току 16 сати дневно у целом стану, 180 дана у грејној сезони, потребна је енергија од око 9.000 кWх.

Треба имати у виду да је 150 кWх/м2 просечна процењена потрошња у Србији. „Најниже трошкове енергије за грејање, за наведене услове, у грејној сезони 2017/2018. (према ценама из октобра 2017) имаће домаћинства која се греју на дрво у подручјима Србије у којима се оно може набавити по нижим ценама (на пример 4.500 динара по метру кубном) и уколико имају новије пећи чија је ефикасност већа, нпр. 65 одсто. У том случају им је за набавку горива потребно 37.000 динара за сезону.“

Агенција наводи да је повољно грејање и на природни гас – 42.000, чија је додатна предност и комфор који пружа.

Нешто виши су трошкови грејања на угаљ, 47.000 до 50.000 динара.

Веће трошкове, око 60.000 динара, имаће домаћинства која користе скупље огревно дрво, чија је цена 6.200 динара по метру кубном и имају пећи ниже ефикасности, као и грађани који се греју на пелет, чији су годишњи трошкови око 66.000, ако се сагорева у ефикаснијим пећима конструисаним за ово гориво.

Домаћинства која користе термоакумулационе пећи имаће трошкове енергије од 48.000 динара, али само уколико се искључиво користи јефтинија ноћна електрична енергија. Допуњавање пећи коришћењем скупље електричне енергије само током два сата дневно, увећава трошкове за чак 44 одсто, на око 69.000 динара, што је скупље од већине алтернативних горива.

Највеће трошкове енергије за грејање имаће домаћинства која користе електричну енергију директно у грејним телима и котловима за етажно грејање и пропан бутан гас. За набавку енергената или енергије она морају издвојити по 128.000 динара.

У односу на претходну годину, већина јединичних цена је порасла од један до девет одсто, док је цена пропан бутан гаса виша за 14 одсто.

„Сви наведени трошкови ће бити нижи или виши, уколико се користе пећи и котлови чија је ефикасност мања или већа, уколико су вам стан или кућа боље или лошије изоловани, уколико грејете краће или дуже време од овде наведених“. Агенција је навела да наведени износи обухватају само трошкове набавке енергије, односно горива, а не обухватају инвестиционе трошкове (нпр. набавку пећи и уградњу инсталација централног грејања) и трошкове периодичних прегледа и одржавања.

[the_ad id=“2355″]

Прочитајте и ово

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.