субота, 19 септембра, 2020
Насловна / Вести / Комшије цинкариле станодавце који не плаћају порез!

Комшије цинкариле станодавце који не плаћају порез!

На позив Пореске управе да пријаве комшије који издаје станове, а не плаћају порез, до сада се одазвао 231 грађанин.

Толико је пријава стигло преко сајта ове установе где се може пријавити особа за коју се сумња да остварује и не пријављује приходе на основу издавања у закуп непокретности.

Када је ова акција најављена, било је доста полемике о томе колико је потказивање комшија морално. Иако је пријава анонимна, очигледно је да није баш много грађана спремно да користи овај механизам, и да цинкари суседе.

Не постоје прецизни подаци о броју некретнина које се издају, али у оптицају су бројке од 160.000 до 250.000 станова. У Пореској управи објашњавају да се по поднетим пријавама спроводи поступак провере и утврђивања законитости и правилности испуњавања пореске обавезе. Ако се у поступку утврде неправилности, пореском обвезнику се налаже да их отклони.

„Одредбама Закона о пореском поступку и пореској администрацији прописане су новчане казне, од 15.000 до 150.000 динара за прекршај физичког лица ако не поднесу пореску пријаву. У оквиру својих капацитета предузимамо континуирано активности у циљу утврђивања и наплате ових прихода“, наводе порезници.

У Пореској напомињу да информације о несавесним станодавцима осим од комшија и подстанара, добијају и на основу сопствених сазнања, али и од других државних органа. Не наводе колико је станодаваца дои сада кажњено.
Порез на приход од закупа стана износи 20 одсто од висине закупнине на годишњем нивоу и плаћа се квартално. Обвезник пореза је дужан да поднесе пореску пријаву најкасније у року од 30 дана од дана закључења уговора о издавању непокретности.

Подсетимо, Пореска управа покушава да натера грађане Србије да пријаве комшије које издају станове а не плаћају порез. Преко сајта Порески аларм може да се пријави особа за коју се сумња да остварује и не пријављује приходе на основу издавања у закуп непокретности.

Обавезу да пријављује приходе од издавања станова немају само станодавци који рентирају некретнине, већ ово правило важи и за власнике апартмана који их издају туристима на дан. И њих комшије могу да цинкаре.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.