недеља, 20 септембра, 2020
Насловна / Вести / Корумпирани полицајци на мети Сектора унутрашње контроле

Корумпирани полицајци на мети Сектора унутрашње контроле

Вредност кућа, сатова, станова или аутомобила која се не подудара са званичним примањима у МУП, требало би да буде „окидач“ и стави под већу лупу оне полицајце који поседују скупоцене ствари.

Нови Закон о полицији предвиђа јачање улоге и надлежности Сектора унутрашње контроле (СУК) који „лови“ корумпиране полицајце. Такође, најављено је и увођење нових института за превенцију корупције: контрола имовинских карата полицајаца, анализа ризика корупције и тест интегритета. Овим проверама требало би да се утврди да ли полицајци живе поштено од свог рада и плате или у склопу свог посла шурују с криминалцима.

До сада је само седам људи из МУП-а Србије имало обавезу да имовинску карту даје на увид Агенцији за борбу против корупције: министар, помоћници министра, државни секретари и директор полиције. Они морају да пријављују сваку промену на банковном рачуну. По новом Закону о полицији ова обавеза биће проширена на начелнике задужене за борбу против наркоманије (сектора кроз који дневно прође на десетине хиљада евра), начелнике за привредни криминал (који проверавају многе богате бизнисмене и тајкуне) и друге руководиоце и запослене у полицији који се налазе на местима од високог коруптивног ризика и осетљивим пословима (примени посебних доказних радњи као што је прислушкивање).

Корупција је један од најозбиљнијих проблема с којим се суочава наша држава. У члану 16 Закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, корупције и других тешких кривичних дела наводи се да су „лица која обављају послове и задатке у државним органима дужна да пре ступања на функцију доставе Агенцији за борбу против корупције потпуне и тачне податке о својој имовини“. Такође, да морају да дају податке о имовини свог брачног друга, браће, сестара, родитеља, деце…

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.