петак, 18 септембра, 2020
Насловна / Вести / Круг багремова: Завршена бициклистичка стаза у Паланци

Круг багремова: Завршена бициклистичка стаза у Паланци

БАЧКА ПАЛАНКА: Трасирана је и уређена пет километара дуга бициклистичка стаза у шуми Багремари крај Бачке Паланке. До стазе се може доћи са пута Бачка Паланка – Обровац, али и из Шафарикове улице у самом граду.

Заједно с „Војводина шумама“ и Заводом за заштиту споменика природе Војводине урадили смо лепу локалну бициклистичку стазу која припада интернационалној „Еуро вело 6“ стази, а зове се „Круг багремова“ и налази се у Специјалном резервату природе „Багремара“ на рубу града, рекла је Милица Стоисављевић, директорка Туристичке организације Бачке Паланке.

Како је даље казала, “Круг багремова” је битан за бициклисте који долазе стазом „Еуро врело 6“, јер заобилази једну фрекфентну саобраћајницу, улази у резерват природе где постоје специјални режими заштите.

Туристи и излетници могу да направе и лепу паузу у шуми која се убраја међу најбогатије у Војводини, закључује наша саговорница.

Специјални резерват природе „Багремара“ је место где се могу организовати и пешачке туре по едукативним стазама, фотографисати, уживати у еко-системима, а могу се упознати и заштићене врсте биљака и животиња, посматрати птице…

Овде се налази и учионица на отвореном, Одмаралиште Црвеног крста Бачка Паланка и хотел „Вила Гранде“.

За бициклисте је интересантно, кажу у ТОО, да скретањем са главне саобраћајнице могу да нађу смештај, али и боравак у природи на местима која су за ту намену обележена, могу да спреме себи нешто за јело и проведу неко време.

Захвалила бих се и Шумској управи у Бачкој Паланци која послује у саставу „Војводина шума“, као и Заводу за за заштиту споменика природе Војводине што смо уз њихову сарадњу и разумевање успели да трасирамо бициклистичку стазу, рекла је Милица Стоисављевић.

Стаза је сада раскрчена и обележена. Постављене су табле са неопходним обавештењима на српском и енглеском језику.

Подлога је земљана, али на неким деловима где је земљиште мекше насута је туцаником.

У Специјалном резервату природе има пуно тога да се види, постоји неколико врста ретких биљака које се налазе само овде, или на само још неким локацијама у Србији.

Једна од тих биљака је и кукурјак, изузетно ретка, заштићена врста, која се са жутим цветовима ових дана појављује у багремовој шуми. Зато је овде забрањено напасање стоке.

М. Суџум

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.