субота, 19 септембра, 2020
Насловна / Вести / МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ: О повратку ђачких униформи одлучиваће родитељи

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ: О повратку ђачких униформи одлучиваће родитељи

После више од три деценије укидања ношења униформи у основним школама, све је извеснији њихов повратак, а идеја новог министра просвете наишла је одобравање наставника али и већине родитеља.

– Моје лично мишљење је да би ђачке униформе требало вратити у школе! Наравно, за тако нешто потребна нам је подршка наставника и родитеља, као и сагласност око тога како би те униформе требало да изгледају – истакао је министар Младен Шарчевић.

Специјална саветница министра просвете, науке и технолошког развоја Србије Драгана Миловановић потврдила је да би већ од наредне школске године униформа могла да постане обавезна за ученике основних школа у Србији, што зависи од тога када ће бити усвојене измене Закона о основама система образовања и Закона о основној школи.

– Размишља се о два модела – да школе буду власници униформи које ће се задуживати и враћати на крају школске године или да родитељи купе униформе. Било би потребно да свако дете има по две летње и две зимске униформе, рекла је Миловановић.

prijavi-problem-1-mali-baner-320x50

На питање хоће ли ученици у основним школама од следеће школске године носити униформе, одговориће родитељи попуњавањем упитника које им је преко школских управа проследило Министарсво просвете.

Драгана Миловановић истакла је да је обавеза школе да процени вољу родитеља, а ако они одлучце да се униформе уведу, два су модела како би се набављале – да их школа купи па изнајмљује ученицима или да их родитељи купују.

– Уколико су школе власници, деца би могла да их изнајмљују као што изнајмљују књиге у библиотеци и да их врате по завршетку циклуса. За сад постоји таква пракса у Београду, и одлично функционише –рекла је Миловановић.

Како школама недостаје материјал за рад, али и средства за основну хигијену, сва је прилика да ће униформе плаћати родитељи. Како каже Миловановић, ради се на томе да се заједно с Министарством за социјална питања оформе социјална предузећа која ће да шију униформе, те би тако њихова цена била приступачнија.

(BackaPalankaInfo.com/Dnevnik)

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.