субота, 19 септембра, 2020
Насловна / Вести / Мирослав Сићевић: Најбитније је завршити пројекат кружне раскрснице код „Родића“
Директор „Стандарда” мр Мирослав Сићевић.

Мирослав Сићевић: Најбитније је завршити пројекат кружне раскрснице код „Родића“

Градске и општинске дирекције за изградњу постале су историја, у складу с новим законским решењима. Од града до града тражила су се различита решења, али свуда је последица да ће доскорашњи индиректни корисници општинских и градских буџета за плате морати да се боре на тржишту. У Бачкој Паланци је реорганизацијом дирекција вратила своје старо име Јавно предузеће „Стандард“.

У „Стандарду“ кажу да су Скупштини општине дали предлог рада и инвестиција из домена њима поверених послова и да је њихов предлог ушао у општински буџет за ову годину. Реч је првенствено о завршавању започете и изради нове планске и пројектне документације, што је предуслов за реализацију било које инвестиције.

– Од урбанистичко-планске документације предвидели смо завршетак израде новог Плана генералне регулације Бачке Паланке и Плана детаљне регулације приобаља Дунава – каже директор „Стандарда” мр Мирослав Сићевић.

– Такође, радимо План детаљне регулације за простор „Старе пруге“, односно простор између насеља Синај и центра града, а досадашњи корисник тог простора је „Железница Србије“. Планом ће се дефинисати урбанистичко уређење тог дела града који је сада ругло Бачке Паланке. Заједно са председником општине Браниславом Шушницом успели смо да се договоримо са „Железницама Србије“ око уступања права коришћења овог земљишта, преносом права са „Железница Србије“ на Општину Бачка Паланка. Израду овог плана прати и израда нових улица којима ће се повезати Синај са центром града.

Сићевић истиче да је најбитније завршити пројекат кружне раскрснице код „Родића“, као и пројекат нове улице у Блоку 24 којим ће се омогућити излазак са Синаја, иза Трга Патријарха Павла, односно Српске православне цркве, на Обровачки пут. Такође, битни су и пројекти уређења саобраћајница у Северној и Јужној радној зони.

Централа „Стандарда”

– У програму, који је Скупштина општине прихватила, предложили смо покретање нових инвестиција – наставља директор „Стандарда“.

– Реч је о реализацији пројекта увођења е-управе у Бачкој Паланци, односно почетак градње градске оптичке мреже. Она ће бити основна инфраструктура повезивања ИТ (информационог) сектора јавног сервиса у јединствен систем у Бачкој Паланци. Овим ће се брзина и ефикасност у раду јавног сервиса унапредити и донети значајне уштеде локалној самоуправи.

„Стандард” очекује приход од комерцијализације целог система након његовог успостављања. Као нову инвестицију предвидели су и увођење јединственог система видео-надзора над свим раскрсницама у граду које имају семафоре. Циљ је да се повећа безбедности људи у саобраћају. Центар за праћење и управљање биће у „Стандарду“, а за овај пројекат предузеће је добило подршку надлежног Покрајинског секретаријата.

Већ подуже се говори о увођењу ЛЕД расвете и даљинском управљању јавном расветом, ради озбиљних уштеда које се на тај начин могу остварити. „Стандард” је спреман да тај посао реализује, каже Сићевић. Урадиће се замена постојећих живиних и натријумових светиљки, које су велики потрошачи струје, са ЛЕД расветом која је убедљиво најмањи потрошач електричне енергије.

– Планирамо, за почетак, на једном мерном месту на коме је прикључена јавна расвета у неколико улица, да извршемо замену постојећих светиљки са ЛЕД расветом. Новина је у томе што ћемо истовремено на том мерном месту увести систем даљинског програмираног управљања јачине осветљења у различитим временским интервалима. У периоду највеће фрекфенције пролазника јавно осветљење биће најјаче док ће се у касним сатима јачина светла смањивати до минималне потребе – најављује Мирослав Сићевић.

Све информације о Бачкој Паланци и околним местима можете пратити и на нашој Фејсбук страници!

Такође нас можете пратити и на нашем Твитер налогу @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com/Dnevnik)

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.