субота, 19 септембра, 2020
Насловна / Uncategorized / Mladenovljani ogorčeni zbog otpada „Grinteka“, rešenje od 1. marta

Mladenovljani ogorčeni zbog otpada „Grinteka“, rešenje od 1. marta

BAČKA PALANKA – Meštani Mladenova godinama unazad imaju problema sa izlivanjem fekalne kanalizacije u selu. Iako je kanalizacioni sistem namenjen potrebama dve hiljade stanovnika tog mesta, više od sedamdeset odsto otpadnih voda dolazi iz pogona firme “Grintek“, koja se bavi reciklažom PET ambalaže. Kako bi problem konačno bio rešen, održan je sastanak predstavnika lokalne samouprave sa nadležnima u kompaniji, na kome je dogovoreno da će do 1. marta, “Grintek“ obezbediti adekvatan proces prečišćavanja otpadnih voda i da će sav otpad, uredno odlagati na gradsku deponiju.

Kanalizacija se izlila na samo desetak metara od stambenih kuća, zbog velike količine industrijskog otpada kompanije za reciklažu PET ambalaže “Grintek“.

“To je sramota. Mi ne možemo prozore otvoriti jer je smrad nepodnošljiv. Ogorčeni smo jer se neprijatan miris širi po celom selu. Ranije smo ovde imali divnu prirodu, a sada je sve uništeno“, pričaju meštani Mladenova.

“Jedino rešenje je da preduzeće “Grintek“ osposobi sistem za prečišćavanje i da ne upušta određene materije koje stvaraju problem građanima, jer se te vode, zajedno sa fekalnim vodama izlivaju u samom objektu hidromašinske opreme i izvan njega“, kaže za RTV Aleksandar Bogunović direktor JKP “Komunalprojekt“.

Izgradnja kanalizacione mreže u Mladenovu, trajala je od 2003. godine sa prekidima. U startu se nije vodilo računa o adekvatnim energetskim potrebama, pa u slučaju velikih količina otpadnih voda, hidromašinska oprema ne može da radi sinhrono i dolazi do iskakanja pumpi iz sistema. Pojedini stanovnici Mladenova, tada ostaju i bez električne energije.

“Opština Bačka Palanka u najkraćem roku, planira da izgradi stubnu trafo stanicu u blizini objekta za hidromašinsku opremu, kako ne bi dolazilo do čestih prekida u isporuci električne energije građanima Mladenova“, ističe Bogunović.

Da li će do 1. marta, kako je meštanima i obećano, problem sa izlivanjem fekalne kanalizacije zaista i biti rešen, ostaje da se vidi.

Прочитајте и ово

MUP: Kamere na granici smanjiće gužve

Ministarstvo unutrašnjih poslova je, u saradnji sa Auto-moto savezom Srbije, pustilo u rad pilot projekat …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.