субота, 19 септембра, 2020
Насловна / Вести / Мушкарци би требало да иду у сауну бар једном недељно

Мушкарци би требало да иду у сауну бар једном недељно

Одлазак у сауну има неколико добробити по здравље.

Осим што избацује токсине из тела и ослобађа од стреса, стручњаци тврде да смањује притисак и ризик од срчаних обољења.

Како се наводи у истраживању Универзитета Еастерн Финланд, собе испуњене паром помажу у ширењу крвних судова због чега долази до ослобађања стреса и смањења притиска који је један од главних узрочника срчаних обољења које опет доводе до смрти.

Од хипертнезије, односно високог притиска, пати око 75 милиона људи широм света. До 22. године око 15,5 одсто мушкараца има дијагностификовану хипертензију.

У овој студији учествовао је 1.621 мушкарац средњих година. Сви су имали притисак испод 140/90 што се сматра знаком хипертензије. Подељени су у три групе: они који су ишли у сауну једном недељно, група која је ишла 2-3 пута недељно и група која је ишла четири пута недељно.

Код мушкараца који су ишли у сауну 2-3 пута недељно смањен је ризик од хипертензије за 24 одсто, док код оних који су ишли четири пута недељно тај ризик је смањен за 46 одсто.

Стручњаци су рекли да се током боравка у сауни температура тела повећа за два степена што узрокује ширење крвних судова. Редовни боравак у сауни побољшава и функцију унутрашњег слоја крвних судова што позитивно утиче на притисак.

Притисак се смањује током боравка у сауни и због опште релаксације тела и ума.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.