субота, 19 септембра, 2020
Насловна / Вести / На улицама Новог Сада ради више од 300 проститутки

На улицама Новог Сада ради више од 300 проститутки

На улицама Новог Сада ради више од 300 проститутки. Живе у беди, свакодневно их туку макрои, муштерије и мужеви.

„Почела сам да се бавим проституцијом од седамнаесте године. Родила сам девојчицу и морала сам да радим због ње, да имамо да једемо“, прича за ДW 21-годишња девојка у новосадском Свратишту за сексуалне раднице. У „посао“ ју је, каже, увела ујна.

Не постоји место и време где не трпе неку врсту насиља – од пролазника и жена док стоје уз ивице коловоза, преко оних којима пружају сексуалне услуге, до партнера са којима живе.

„Пре две године сам имала лом кичме и ноге. Мислио је да сам га покрала, замало ножем да ми исече главу. Била сам нападана и тучена. Вуку нас за косу, шамарају, шутирају. Будем с њима, одрадим, не да ми паре или ми узме паре. Морам да му дам да ме не пребије, али ме опет пребије“, прича друга девојка.

Најчешће младе жене између 18 и 29 година чекају муштерије на неколико стандардних места од којих је најпознатија Каћка петља. Тело често продају за 1.000 до 1.500 динара. Истраживање Института за јавно здравље Србије и Удружења Превент „Проституција у Србији – једно од могућих лица“ показује да све оне живе у крајњој беди.

„Потпуно су напуштене од породице, немају никакву мрежу подршке, а спирала насиља које трпе почиње практично од детињства. Наишле смо на девојке које су потпуно неписмене, које не знају да броје, дакле никакву другу могућност немају“, каже за ДW ауторка истраживања Гордана Стојаковић из Удружења грађана С.Т.Р.И.К.Е.

Жене најчешће кажу да их је у проституцију натерала потреба да преживе јер другог посла нема. Једна од њих прича да је почела да нуди своје тело путем интернета тек у педесетим годинама живота. Због старости, каже, нису хтели да је запосле чак ни као перачицу судова.

Проституција се у Србији третира као прекршај, а регулисана је само једним чланом Закона о јавном реду и миру. У јануару прошле године, изменама закона казна затвора за оне који се одају проституцији повећана је са 30 на 60 дана и уведена могућност новчане казне. Те казне, међутим, проститутке најчешће немају да плате па одлазе у затвор.

[the_ad id=“2355″]

Изменама закона, у казнене одредбе се уводе и они који користе услуге проституције и то је први пут да закон препознаје и њих. „Добро је што сада изостаје пракса да се они позивају на суд да сведоче против жена у проституцији, зато што би и они били процеусирани. Међутим, није било случајева да се суди мушкарцима, та се норма не примењује“, тврди за ДW Небојша Ђурасовић из Удружења Превент, које већ десет година прати ову проблематику и помаже сексуалним радницама. Истраживања организације С.Т.Р.И.К.Е. показују да се држава с трговцима људима успешно обрачунава, али се то не може рећи за макрое.

У Свратишту за жене у проституцији у Новом Саду сваког дана борави до десет жена, а осим поделе кондома и лубриканата, нуде се и тестирање на ХИВ и хепатитис, прање веша, туширање, помоћ гинеколога, правника, психолога и социјалног радника.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.