субота, 19 септембра, 2020
Насловна / Вести / Наставља се изградња олимпијског базена у Бачкој Паланци

Наставља се изградња олимпијског базена у Бачкој Паланци

БАЧКА ПАЛАНКА: Покренут је поступак јавне набавке припремних радова за наставак започетих радова прве фазе на комплексу отворених базена у Спортско рекреационом центру „Тиквара“ у приобаљу Дунава.

Надлежни у Бачкој Паланци кажу да су радови на изградњи дела комплекса изведени на основу пројектно-техничке документације која је била урађена 2010. године. Изградња је почета 2011. године, а изведени радови су завршени у децембру 2013. године. У септембру и октобру прошле године спроведено је испитивање изведених радова како би се утврдило стање, јер је објекат дуго био изложен атмосферском утицају.

Саопштено је да је испитивање урађено визуелним прегледом, али и пуњењем базенске шкољке и компензационог базена водом. Обављена је хидро проба, испитане су електричне инсталације и вентилациони систем. Констатовано је да изведени архитектонско-грађевински радови углавном спадају у грубе радове који нису превише осетљиви на атмосферске утицаје. Због тога, констатовано је, нема значајнијих оштећења, али је, ипак потребно урадити неколико битних послова пре него што олимпијски базен коначно буде предат на употребу житељима овог града.

Стручњаци су, између осталог, наложили да се мора уклонити постојећи геотекстил и друга заштита преко постојеће хоризонталне хидроизолације, поставити нови геотекстил и извршити затезање. Потребно је, такође зазидати постојеће отворе на машинској сали кроз које је била предвиђена веза са непливачким базеном. Констатовано је да је неопходно чишћење хоризонталних олука на подтрибинском простору. Битно је, кажу надлежни, уградити геодетске репере за праћење слегања објекта и извршити нулто снимање.

Један део јавности сматра да није дошло до пуцања базена услед слегања и дугог стајања, те да се не ради о санацији објекта већ о наставку радова. Стручњаци су констатовали да је слегања дела базена, ипак било. Наиме, утврђено је да постоји проблем слегања, што је констатовано у делу преливних ивица базена од максималних 34 милиметара. Када је овај терен насипан, а у непосредној близини заливног језера „Тиквара“ и Дунава, као и спортске хале, користио се песак из језера, које је на тај начин делом и чишћено и продубљено. Међутим, још тада је било грађевинских инжењера који су упозоравали да се пре насипања мора одвојити песак од муља, те да се барем једну годину насути део мора оставити да се слегне. Кажу да ни данас слегање тла није завршено, те да се мора пратити.


Избрисан базен за непливаче

Сада је јасно да се, бар у догледно време, у оквиру комплекса неће изградити базен за непливаче, а једна од идеја је била да се овде деца из свих школа општине уче пливању. Новим локацијским условима и новом грађевинском дозволом избрисан је базен за непливаче који је био предвиђен првобитним пројектом, али и релакс базен, те од читавог пројекта остаје само отворени олимпијски базен.

О пројекту и некадашњим жељама да овде буде изграђен спа и велнес центар, ресторан, да се базен наткрије, да се изврши бушење термалне бушотине, па касније размишља чак и о бањи данас нема прича, а вероватно ни пара. Умеренији кажу да прво треба да се заврши базен који је давно почет, да овог лета Паланчани коначно почну да се овде купају, а деца ће се, вероватно и даље брчкати у плићаку оближње дивне плаже језера Тиквара.


Паланчанима прича о изградњу комплекса отворених базена предуго траје и пуно кошта. До сада је утрошено око 170 милиона динара, а са средствима која су одобрена од стране Покрајинске владе изградња само отвореног олимпијског базена премашиће 200 милиона динара. Део овдашње јавности и приликом покретања идеје било је против овако замишљеног пројекта. Тврдили су да Бачкој Паланци треба затворени базен, па макар не био олимпијски, као, на пример, у Суботици. Тим пре што се може десити да мало ко користи овај базен, када на само пар стотина метара има дивне плаже на обалама језера и Дунава.

Све информације о Бачкој Паланци и околним местима можете пратити и на
нашој Фејсбук страници!

Такође нас можете пратити и на нашем Твитер налогу @BackaPalanka021

Извор: БачкаПаланкаИнфо.цом / Дневник / Фото: Дневник

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.