петак, 18 септембра, 2020
Насловна / Вести / Неправилна исхрана младих узрочник психичких поремећаја у каснијем добу

Неправилна исхрана младих узрочник психичких поремећаја у каснијем добу

Недавно истраживање научника Универзитета у Хелсинкију показало је да поремећаји у исхрани код младих узрокују дугорочне негативне последице по здравље.

Примећено је да је поремећена равнотежа у исхрани код испитаника утицала на повећање телесне тежине, већи обим струка и лошије ментално здравље, а ти негативни ефекти су били присутни и након 10 година.

– Неправилна исхрана не делује штетно, с обзиром на то да је толико распрострањена међу младима. Међутим, она оставља дугорочне негативне последице по здравље и ментално стање младих. Чак и ако симптоми не показују клинички поремећај исхране, рано препознавање и лечење су изузетно важни – рекла је нутрициониста Ула Керкејнен, учесница у истраживању.

Студија је спроведена над 4.900 младих Финаца, који су у оквиру анкете одговарали на питања о навикама у исхрани, тежини, здрављу и психолошком стању у 24. години, и након 10 година, када су имали 34 године.

Научници су дошли до закључка да је неправилна исхрана младих у двадесетим годинама била узрочник лошијег психичког здравља међу женама и мушкарцима 10 година касније.

– Ови резултати показују да је неправилна исхрана штетна за физичко и ментално здравље младих, како краткорочно, тако и дугорочно. Да бисмо ублажили ова дугорочна негативна дејства, морамо раније да препознамо овај поремећај – рекла је Ула Керкејнен.

Исхрана је поремећена када особа произвољно одлучује када је гладна или сита, без обзира на то како се осећа.

Исхрана, такође, може да се сматра поремећеном ако особа прецизно планира сваки оброк унапред, рачуна калорије и вага храну, ако је на строгим дијетама или искључује одређену храну из свог јеловника, тврдећи да то ради из здравствених или етичких разлога, док је стварни разлог заправо губитак тежине.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.