субота, 19 септембра, 2020
Насловна / Вести / Незапосленима битна само плата, спремни и да волонтирају до годину дана

Незапосленима битна само плата, спремни и да волонтирају до годину дана

Незапосленима је висина плате најважнији критеријум приликом избора компаније за коју ће радити, а запосленима који желе да промене фирму су важнији међуљудски односи и признање за обављен рад, а примања су на четвртом месту, показало је истраживање сајта Инфостуд.

Истраживање је обављено током овогодишњег ВИИИ регионалног онлајн сајма запошљавања и образовања „Виртуелни дани каријера и знања 2017“, који је одржан од 11. до 18. октобра ове године, саопштио је Инфостуд.

У истраживању је учествовало 393 особе, од чега је 57,5 одсто незапослених, 31,3 одсто имају посао, док се 11,2 одсто испитаника и даље школује. Већини незапослених испитаника (51,3 одсто) није битно да ли ће запослење наћи у струци за коју су обучени или ван ње, а пресудан критеријум приликом избора радног места им је новац, односно висина примања.

Испитивање је показало и да су им, како се наводи, битне и ставке – радно време, сигурност посла, као и могућност професионалног усавршавања и напредовања.

Сматрају и да су за добијање посла подједнако важни знања и вештине које поседују, као и радно искуство, а потом долазе срећа, препорука, веза и формално образовање.

Готово сви незапослени испитаници су спремни на волонтирање код одређеног послодавца, уколико би постојала могућност сталног запослења.

„Њих 40 одсто би било спремно да волонтира до месец дана, 30 одсто до три месеца, а 11,5 одсто чак и до годину дана“, саопштио је Инфостуд.

Највећи број незапослених испитаника су истакли да по завршетку школовања нису успели да нађу први посао (31 одсто), док нешто више од четвртине истиче да су радили на одређено, али да им је истекао уговор, а да није продужен.

Незапослени највише траже послове преко специјализованих сајтова за запошљавање, затим преко породице и пријатеља, Националне службе за запошљавање и друштвених мрежа.

На 11 до 30 огласа пријавило се највише незапослених испитаника (28 одсто), на 31 до 50 огласа пријавило се 12 одсто, а утврђено је да има испитаника који су се јавили за 50 до 100 потенцијалних послова.

Најважнији критеријуми на радном месту за запослене су међуљудски односи (33 одсто), затим признање за обављен рад (30 одсто), динамичност посла (14 одсто), плата је тек на четвртом месту (12 одсто).

Скоро две трећине (63 одсто) испитаника који имају посао, истакло је да планирају да га промене у наредних годину дана.

Интересантно је да млади испитаници, који се још школују, имају сличне критеријуме као запослени, на првом месту су им међуљудски односи (48 одсто), признање за обављен рад (20 одсто), динамичност посла (19 одсто), док је плата тек на четвртом месту (11одсто).

Млади по завршетку школовања, како је показало истраживање, најчешће очекују да ће посао добити у року од три месеца.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.