субота, 19 септембра, 2020
Насловна / Вести / Нова одлука о паркирању у Бачкој Паланци

Нова одлука о паркирању у Бачкој Паланци

БАЧКА ПАЛАНКА: Одборници Скупштине општине Бачка Паланка усвојили су нову Одлуку о паркирању којом су утврђени услови и начин паркирања возила на јавним паркиралиштима обележеним прописном саобраћајном сигнализацијом.

Одлуком су прецизиране и врсте, управљање и одржавање јавних паркиралишта и начин наплате услуга њиховог коришћења, као и казнене одредбе.

„Одлуку о паркирању је иницирало Јавно комунално предузеће, а размотрио ју је Савет за безбедност у саобраћају општине и са одређеним изменама упутио је пред одборнике“, каже Зоран Баћина, начелник Одељења за привреду општинске управе.

„Основни разлози за доношење овакве одлуке су били проблеми при наплати услуга паркирања као комуналне делатности, а дефинисан је и начин издавања дневне паркинг карте која се уводи уместо посебне цене паркирања. Такође, овим документом детаљније су одређени начини резервације паркинг места као и уклањања возила.“

За грађане је најважније да знају какве су казнене одредбе за физичка лица која се не придржавају ове одлуке. Припрећено је, наиме, казном у износу од 5.000 динара!

У Одлуци о паркирања, између осталог, наведено је да је корисник паркиралишта обавезан да плати коришћење паркинг места према времену задржавања и зони паркирања, као и да користи паркинг место у складу саобраћајним знаком и другом вертикалном и хоризнталном сигнализацијом којом је оно означено. Коришћење посебних јавних паркиралишта наплаћује се у времену од 7 до 20 сати радним даном, суботом од 7 до 14 сати, а недељом и државним празницима се паркирање не плаћа. Од обавеза плаћања паркинга на посебним јавним површинама изузета су возила овдашњег Дома здравља, полиције, Војске Србије, ватрогасна возила, возила инспекцијских служби и возила која имају видно истакнуту ознаку особе са инвалидитетом.

„Паркинг карте се, према одредбама ове Одлуке, могу купити као сатне, вишесатне, дневне, месечне или годишње“,  додаје Баћина. „Сатне и вишесатне паркинг карте могу се платити и електронским путем слањем СМС поруке. Дефинисане су и забране паркирања и заустављања на јавним зеленим површинама, дечијим игралиштима и местима за рекреацију  као и паркирање возила супротно саобраћајном знаку. Одлука се односи и на забрану паркирања неисправног или хаварисаног возила, прикључног возила без сопственог погона или заузимање паркинг места извођењем грађевинских или било каквих других радова, прање, поправка возила и слично.“

Надзорни одбор ЈКП „Комуналпројект“ треба да одреди цене ових услуга, а Одлука ступа на снагу даном објављивања у општинском Службеном гласнику.

Текст и фото: М. Суџум

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

2 Коментари

  1. Mojim roditeljima se odbijalo od plata da bi se u BP napravio parking i ako ne zivim u BP . I sada mi vi naplacujete parking , Tako je lako biti pametan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.