petak, jul 19, 2019
Naslovna / Vesti / Oko 4.000 porodica čeka da im država vrati otete njive

Oko 4.000 porodica čeka da im država vrati otete njive

U Srbiji je do sada građanima vraćeno 21.834 hektara oranica, oduzetih posle Drugog svetskog rata, a očekuje se vraćanje još oko 80.000 hektara, kaže direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

Povraćaj oduzetih oranica ide sporo zbog zakonskih teškoća, ali i domaćih tajkuna i monopolista, koji na sve načine pokušavaju da zakoče ovaj proces, pišu Novosti.

Ukupno je vraćeno oko 20 odsto potraživanog, a kada se postupak završi procene su da će ne manje od 5.000 porodica, odnosno oko 40.000 ljudi, dobiti nazad ono što su im komunisti oduzeli.

Situacija sa crkvenom restitucijom daleko je bolja. U rukama crkava i verskih zajednica ponovo se nalazi više od 80 odsto obradivih površina oduzetih posle 1945. godine. Reč je o 24.771 hektaru poljoprivrednog zemljišta.

Prvi hektari vraćeni su i po novom Zakonu o otklanjanju posledica Holokausta. Jevrejskim opštinama u Kikindi i Subotici pripada sada 376 hektara njiva.

„Zemljište je u Srbiji najvredniji resurs, a budući da imamo veliki zemljišni fond (oko 650.000 hektara), postupak restitucije ne može da ga ugrozi. Međutim, na terenu smo videli da su značajne površine uzurpirane, da ih mnogi koriste pod privilegovanim uslovima, kao i da je mnogo oranica formalno u rukama zadruga, ali ih one nelegalno izdaju u zakup. Na međunarodnoj konferenciji u Pragu, 2012. godine, javno je rečeno da je oko 100.000 hektara zemlje u Srbiji u sivoj zoni“, kaže Sekulić.

Ovo predstavlja veliku opasnost po državu koja bi mogla da ostane bez plodne zemlje. Kroz navodne investicije u, na primer, sisteme za odvodnjavanje, privilegovani pojedinci stiču pravo prečeg zakupa, na osnovu čega će pokušati da se dokopaju zemlje u vlasništvo. Upravo iz takvih krugova, po Sekulićevim rečima, dolazi otpor restituciji, kao načinu da se u skladu sa zakonom raščiste vlasnički odnosi.

„Stranci, ocenjujući klimu u Srbiji, gledaju kako upravljamo svojim resursima. A ako najvažnijim resurom upravljamo na taj način da ga gubimo, poruka koju šaljemo je da država nije jaka i da je bolje da neko drugi upravlja našom zemljom“, primećuje Sekulić.

Jedan od razloga zašto vraćanje plodnih površina ide sporo jeste i ponašanje Uprave za poljoprivredno zemljište pri nadležnom Ministarstvu. Ova Uprava, dodaje direktor Agencije, ulaže žalbu na rešenje o svakom vraćenom hektaru i tako odugovlači pravosnažnu odluku. Ali zato nema problem da državno zemljište deli besplatno prema sopstvenim procenama.

Drugi problem je odugovlačenje sa izmenama zakona, kojima bi bilo olakšano vraćanje komasiranih oranica, za koje je teško odrediti tačne katastarske parcele, jer je u međuvremenu zemlja preparcelisana. Predlog je bio da se, ukoliko nije moguće vratiti zemlju iz jedne katastarske opštine, vrati njiva iste kategorije iz druge. Ali, čak i da se izmene ne donesu, ovo će samo usporiti povraćaj, ali ga neće zaustaviti. Ukoliko bi se zakon izmenio, sve njive bi bile vraćene za manje od tri godine. U suprotnom, proces će trajati još pet-šest godina, budući da se godišnje vrati oko 11.000 hektara.

Zemlja i strancima od jeseni

Što se tiče ukidanja moratorijuma za strance, koji mogu od jeseni da kupuju oranice u Srbiji, direktor Agencije veruje da je otpor ovom rešenju, planiranom Sporazumom o pridruživanju, „fingiran“ u medijima. Kako napominje, i danas su ogromni posedi u Vojvodini u rukama ofšor kompanija, koji ovde osnivaju privredne subjekte, preko kojih kupuju zemlju.

To je daleko netransparentnije nego da zemlju kupuju strana fizička lica, pod svojim imenom i prezimenom. I Antić dodaje da se SSP koristi kao izgovor da se postojeće stanje produži i što više državne zemlje okupiraju „domaći stranci“, čiji su zajednički imenitelj – monopoli i državne jasle. A onda, za neku godinu, domaći biznismeni prodaće bez ograničenja državno zemljište pravim strancima.

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

One comment

  1. Sve dok u senci Vlade ili mozdai cak u Vladi sede zainteresovani komunisticko podobni profiteri deca bivsih uzurpatora koji su pod najgrubljim teroristickim nacinom sa izmisljenim montiranim tuzbama oduzeli — uzurpirari radom steceno imanje ili kuce od postenih vlasnika koji u svakom slucaju bili posteniji od danasnji uzurpatora na osnovu Resenja u ime naroda konfikovali sve sto njima dopalo uz pomoc takozvani sudija sa diplomom partijke podobnosti — ne strucnom znanjem pravnika — sudija dotle ce to ici odnosno tapkace u mestu uz blagoslov odgovorni. Ovi tajkuni ce sve izmisliti od gore do opstinski tajkuncica da se restitucija odvuce u bezkraj.U nasoj divnoj Srbiji nema nikakve pomoci za ostecene jer nasi zakoni su za svet a “ mi “ odnosno oni rade po svojoj volji sasvim suprotno i samovoljno ne uzimajuci u obzir ni slova nakaradnog Zakona o takozvanoj restituciji — inace i zakon je donet tako da uvek moze tumaciti kome kako odgovara. Ovi gore ce izmiriti crkve i troduplo, jer za uzvrat zahtevaju njihov moralni pomoc za prjave poslove, i jevreje opet sa racunom jer tako nadaju se i dobice moralni — mozda i materijalni pomoc od Izraela. A vi osteceni – uzurpirani crknite nas odnosno njih ce podrzati korumpirana kasta veliko dostojnika i Izrael. Sta je resenje e to treba da kaze Sasa Jankovic i Rodic ali samo onda ako su Oni cisti !! Jer samo Oni zajedno mogu postici uspe — odvojeno nemaju nikakvu sansu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.