ponedeljak, jul 22, 2019
Naslovna / Moj Grad / Istorija / On je ponos Bačke Palanke i Vojvodine: Milenko Paunović bio je autor prve muzičke drame (FOTO/VIDEO)

On je ponos Bačke Palanke i Vojvodine: Milenko Paunović bio je autor prve muzičke drame (FOTO/VIDEO)

Za 35 godina, koliko je poživeo, nanizao je uspehe i nagrade koje neki ne bi mogli ni za tri života

Među plodnim vojvođanskim ravnicama smestila se Bačka Palanka, opština koja se po mnogo čemu može pohvaliti, a naročito po tome što je iznedrio velika imena iz sveta umetnosti, književnosti, glume, muzike…

Milenko Paunović ponos je ovog kraja, a bio je srpski kompozitor i dramski pisac, autor prve muzičke drame u Srbiji. Rođen je u Despotovu, 29. novembra 1889. godine gde završava osnovnu školu. Gimnaziju završava u Novom Sadu, a muzičke studije u Pragu i Lajpcigu.

Milenko Paunović ponos je ovog kraja, a bio je srpski kompozitor i dramski pisac, autor prve muzičke drame u Srbiji. Rođen je u Despotovu, 29. novembra 1889. godine gde završava osnovnu školu. Gimnaziju završava u Novom Sadu, a muzičke studije u Pragu i Lajpcigu.

Školovao se u Srpskoj pravoslavnoj velikoj gimnaziji u Novom Sadu (1900-1908) gde je pohađao i svoje prve časove violine. Bio je student završne godine violine na Konzervatorijumu u Pragu (1909). Kompoziciju je studirao kod Regera na Konzervatorijumu u Lajpcigu (1909-1911), prateći i Rimanova predavanja na Univerzitetu u istom gradu.

Bio je horovođa u Rumi, Novom Sadu (1913) i u Akademskom pevačkom društvu Obilić (1923), učitelj muzike u Muškoj učiteljskoj školi u Jagodini (1914; 1918-20) i profesor u Muzičkoj školi Stanković (1921–22). Kao vojnik na Solunskom frontu aktivno je učestvovao u srpskoj umetnosti u izbeglištvu. Od 1921. bio je vojni kapelnik Orkestra Kraljeve garde. Na mestu referenta pri Ministarstvu vojske zalagao se za poboljšanje materijalnog statusa vojnih muzičara.

Za vreme i posle Prvog svetskog rata boravi u Jagodini gde u učiteljskoj školi radi kao profesor teorije muzike od 1913. do 1920. godine. Posle Velikog rata prelazi u Beograd gde je angažovan u svojstvu horovođe pevačkog društva „Stanković“ i pevačkog društva „Obilić“. Jedno vreme je profesor teorije muzike u muzičkoj školi „Stanković“ do postavljanja za kapelana (vođa vojne muzičke kapele) pri Ministarstvu vojnom u Beogradu.

U muzičkom stvaralaštvu Milenka Paunovića, u ostalom kao i kod Mokranjca i Stankovića, provejavaju narodni motivi i obrada tradicionalnog muzičkog narodnog stvaralaštva. Njegova najpoznatija muzička dela su : „Divna Tragedija“ i muzička drama „Čengić aga“ i „Muzička triologija“. U samom vrhu njegovog muzičkog ostvarenja su Prva i Druga „Jugoslovenska simfonija“.

Paunovićeva dela su retko izvođena i štampana. U uslovima lokalnog muzičkog konteksta po nastanku njegove prve muzičke drame dugo nije bilo mogućnosti za izvođenje takvih dela. S druge strane, Paunovićeva iznenadna smrt prekinula je njegov rad na orkestraciji muzičke drame Čengić aga i druge simfonije.

Od njegovih značajnih dela izvođena je samo prva simfonija (Ljubljana 1924, Beograd 1925, 1932, 1940, 1956), ali njen uspeh nije imao trajniju recepciju. Decenijama gotovo zaboravljen, Paunovićev opus postao je aktuelan u novijim muzikološkim istraživanja u okviru kojih je objavljena i njegova prva simfonija (2009).

Nosilac je Ordena Sv. Save IV reda, Ordena Rumunske krune V stepena i Albanske spomenice. Preminuo je iznenada u 35. godini života.

Sve informacije o Bačkoj Palanci i okolnim mestima možete pratiti i na
našoj Fejsbuk stranici!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter
nalogu @BackaPalanka021

Izvor: BačkaPalankaInfo.com /Srbija Danas

Pročitajte i ovo

Petar Čelik, bodibilding as: Posetiću lekara kad ne budem više mogao da treniram

Višestruki svetski i evropski prvak u bodibildingu, minulog vikenda je na svetskom takmičenju osvojio sedamnaesto …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.