петак, 18 септембра, 2020
Насловна / Вести / Ово су разлози због којих се преједамо

Ово су разлози због којих се преједамо

Свима нам се понекад дешава да унесемо у свој организам много више хране него што смо планирали и поред наше искрене жеље да живимо здраво. Због чега је то тако? Да ли смо баш толико гладни?

Вероватно не. Постоје неки други, вероватнији и распрострањенији разлози ове лоше навике.
Цењена нутриционисткиња Марина Росер открила је 5 највероватнијих разлога наше тенденције да се преједемо:

1. Величина и боја тањира
Бројна истраживања су показала да људи који једу са мањих тањира, једу мање него они који користе веће. Главни разлог овог феномена је чињеница да нормалне порције изгледају мање на већим тањирима па због те илузије одлучујемо да их повећамо. Други битан фактор везан за тањире је и њихова боја. Ако постоји контраст између боје хране и боје тањира имаћемо јасан увид у величину порције. У супротном ћемо потценити величину порције и допунити је.

2. Доступност грицкалица и слаткиша
Ако нам се ове намирнице налазе у видокругу велике су шансе да ће нам се појавити жеља да их поједемо без обзира на то да ли смо гладни или не. Наравно, није трагично понекад уживати и у оваквој храни, али не ваља да се то дешава редовно. Препоручујемо вам да их склоните у ормар који не отварате често, а да посуде на отвореном попуните воћем. Изненадићете се када приметите колико ћете га више конзумирати због ове мале промене.

Што више будете виђали воће, више ћете га јести

3. Телевизијске рекламе
Када се појаве рекламе у паузи ваше омиљене серије, обавезно промените канал. Неизбежно је да ће међу њима бити и оне које промовишу прехрамбене производе. Наравно, храна у рекламама ће изгледати савршено и укусно и створиће код нас жељу да нешто презалогајимоиако нисмо били гладни тренутак раније.

4. Обедовање током гледања телевизије, сурфовања интернетом, читања новина
Уживање у храни у комбинацији са другим активностима је сигуран рецепт за преједење. Сигурни смо да сте бар једном били шокирани колико сте појели грицкалица током гледања филма. То је из разлога јер нисте уопште размишљали о томе, већ сте били концентрисани на филмску причу, а храну сте уносили готово механички. Одвајање времена за обедовање и фокусирање искључиво на тај чин ће благотворно деловати на вашу линију и здравље.

5. Претеривање у храни после вежбања
Будимо искрени, ко међу нама током напорног тренинга није замишљао о укусном оброку који нас чека након његовог завршетка? Волимо себи да говоримо како смо заслужили да мало уживамо у храни после великог напрезања, међутим, често нисмо опрезни и претерамо. Верујемо да не треба да вас подсећамо да вежбање нема ефекта на нашу линију ако се истовремено и не хранимо у разумним границама, а треба водити рачуна и о њеној нутритивној вредности.

Izvor: citymagazine.rs / Fotografija: ilustracija/pixabay.com

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.