субота, 19 септембра, 2020
Насловна / Вести / Пензије и даље на кућне адресе

Пензије и даље на кућне адресе

Сви пензионери у Србији који пензије примају на кућну адресу и даље ће их добијати на тај начин, изјавио је данас министар за рад и социјална питања Александар Вулин.

„Неких 450.000 пензионера који своје пензије примају на кућну адресу наставиће тако да их добијају и наравно да ће се на првом месту и увек водити рачуна о ономе што они желе. Без њихове сагласности никада се ништа неће радити“, рекао је Вулин.

Медији су објавили да ће добијање пензија на кућну адресу вероватно бити укинуто. Посебни саветник министра за рад Владан Манић заложио се да се новим пензионерима не дозволи опција примања пензија на руке, већ да морају да отворе текући рачун.

Он је у изјави медијима навео да у Србији 1,3 милиона пензионера прима пензије преко текућих рачуна, што је прошле године коштало 80 милиона динара, а да је 426.000 пензионера примало пензију на руке, што је коштало државу 811 милиона динара годишње. „Због тога новим пензионерима не би требало дозволити опцију примања пензија на руке, већ да морају да отворе текући рачун“, рекао је Манић.

[the_ad id=“2706″]

Заменица заштитника грађана Владана Јовић позвала је Министарство за рад да преиспита ову идеју, уз оцену да би таква одлука угрозила елементарна права тих пензионера. Јовић је навела да би укидање те услуге, с обзиром да се ради о особама које су најчешће тешко покретне, нарушеног здравља и неретко живе сами или у удаљеним местима где не постоје експозитуре банака или поште, угрозило њихова права.

Она наводи да је изненадила изјава саветника министра да се десет пута више новца издваја из државне касе за исплату пензионера који своје чекове примају на кућну адресу од оних којима паре лежу на текући рачун, а којих је троструко више, будући да трошкове доставе на кућну адресу сноси корисник пензије.

ПУПС је негирао могућност да ће 426.000 пензионера, без обзира где живе и независно од објективних могућности, бити принуђени да пензије примају преко текућих рачуна. Председник ПУПС Милан Кркобабић је у саопштењу навео да ће пензионери који су се определили за такав вид исплате пензије примати на кућну адресу.

[the_ad id=“2355″]

Све информације о Бачкој Паланци и околним местима можете пратити и на нашој Фејсбук страници!

Такође нас можете пратити и на нашем Твитер налогу @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com/Tanjug)

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.