utorak, jul 16, 2019
Naslovna / Vesti / Penzije i dalje na kućne adrese

Penzije i dalje na kućne adrese

Svi penzioneri u Srbiji koji penzije primaju na kućnu adresu i dalje će ih dobijati na taj način, izjavio je danas ministar za rad i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

„Nekih 450.000 penzionera koji svoje penzije primaju na kućnu adresu nastaviće tako da ih dobijaju i naravno da će se na prvom mestu i uvek voditi računa o onome što oni žele. Bez njihove saglasnosti nikada se ništa neće raditi“, rekao je Vulin.

Mediji su objavili da će dobijanje penzija na kućnu adresu verovatno biti ukinuto. Posebni savetnik ministra za rad Vladan Manić založio se da se novim penzionerima ne dozvoli opcija primanja penzija na ruke, već da moraju da otvore tekući račun.

On je u izjavi medijima naveo da u Srbiji 1,3 miliona penzionera prima penzije preko tekućih računa, što je prošle godine koštalo 80 miliona dinara, a da je 426.000 penzionera primalo penziju na ruke, što je koštalo državu 811 miliona dinara godišnje. „Zbog toga novim penzionerima ne bi trebalo dozvoliti opciju primanja penzija na ruke, već da moraju da otvore tekući račun“, rekao je Manić.

Zamenica zaštitnika građana Vladana Jović pozvala je Ministarstvo za rad da preispita ovu ideju, uz ocenu da bi takva odluka ugrozila elementarna prava tih penzionera. Jović je navela da bi ukidanje te usluge, s obzirom da se radi o osobama koje su najčešće teško pokretne, narušenog zdravlja i neretko žive sami ili u udaljenim mestima gde ne postoje ekspoziture banaka ili pošte, ugrozilo njihova prava.

Ona navodi da je iznenadila izjava savetnika ministra da se deset puta više novca izdvaja iz državne kase za isplatu penzionera koji svoje čekove primaju na kućnu adresu od onih kojima pare ležu na tekući račun, a kojih je trostruko više, budući da troškove dostave na kućnu adresu snosi korisnik penzije.

PUPS je negirao mogućnost da će 426.000 penzionera, bez obzira gde žive i nezavisno od objektivnih mogućnosti, biti prinuđeni da penzije primaju preko tekućih računa. Predsednik PUPS Milan Krkobabić je u saopštenju naveo da će penzioneri koji su se opredelili za takav vid isplate penzije primati na kućnu adresu.

Sve informacije o Bačkoj Palanci i okolnim mestima možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com/Tanjug)

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.