субота, 19 септембра, 2020
Насловна / Вести / Пет навика које могу продужити ваш живот

Пет навика које могу продужити ваш живот

Сви трагају за многобројним напицима, тајнама вечне младости. Овим „проблемом“ у последњих пар година бавили су се бројни истраживачки тимови и дошли до неких сасвим логичних, али и оних врло занимљивих (у најмању руку) резултата.

Ево пет лаких навика које могу продужити ваш животни век.

Пређите (делимично) на веганску исхрану

Прошлог лета, глупа истраживача са Харварда и Главне болнице Масачусетса открила је скривене квалитете биљних протеина. После праћења преко 131.000 пацијената током 32 године живота, истраживање је показало да је прелазак са прерађеног црвеног меса (сланине, кобасица) на биљне замене (пасуљ, семење) повезан са нижим степеном смртности. Аутори предлажу конзумирање више биљних но животињских протеина. Притом, рибље и пилеће месо су свакако бољи избор од прерађеног црвеног меса.

Користите зачине

Недавна студија са Вермонтског универзитета показала је да су љуте црвене папричице повезане са 13% мање смртних случајева, углавном од срчаних болести и инфаркта. Подаци се слажу са ранијим открићима, што је навело истраживаче на закључак да цапсаицин из папричица позитивно утиче на здравље утробе и спречава гојазност.

На сунце!

Иако је опште познато да излагање сунцу повећава ризик од рака коже, истраживања показују да боравак на сунцу продужава живот. Прошле године, анкета спроведена међу 30000 Швеђанки показала је везу са излагањем сунцу и смањењу срчаних болести, вероватно захваљујући витамину Д. „Закључили смо да су пушачи који су најчешће изложени сунцу једнако ризична група као и непушачи који не бораве често на сунчевој светлости, што значи да недовољно сунца представља можда и једнак ризик за здравље као што је то пушење“, рекао је доктор Пелле Линдqуист.

Пијте кафу

Позитивна својства кафе су позната ствар, али их има све више и више. Истраживачи са Станфорда бавили су се њеним против-упалним особинама, које могу утицати и на спречавање старења. „Да оно што многи људи пију, и заиста воле да пију, може имати позитиван утицај право је изненађење“, написао је сарадник на истраживању Марк Давис. „Оно што смо открили је повезаност између конзумирања кафеина и дуговечности.“

Не гасите профиле на друштвеним мрежама

Супротно општем мишљењу, Facebook и остале друштвене мреже су можда добре по ваше здравље. Недавно истраживање тврди да он-лајн комуникације углавном имитирају позитивне ефекте правих пријатељстава. Ко би помислио?

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.