субота, 30 маја, 2020
Насловна / Мој Град / Istorija / Погледајте ко је био постављен за првог лекара у Бачкој Паланци

Погледајте ко је био постављен за првог лекара у Бачкој Паланци

За време владавине Турака на овим просторима, помиње се и једна болница далеке 1591. године. Наиме, због честих ратовања и епидемија било је неопходно и у овој области направити болницу. Она је била формиран уз само турско утврђење. Епидемија куге је први пут раширила своје прсте у Бачкој 1708. године, за време Ракоцијеве буне, а други пут 1729. године. Паланка је оба пута имала среће и избегла заразу. Међутим, Деспотово је било захваћено овом опаком болешћу од 1737. до 1739. године. У то време је Паланка имала неку врсту апотеке из које су се набављали лекови.

Колера се појавила међу житељима Нове Паланке 1831., а затим поново 1873. године.
Разни путописци и чиновници бележе да су у Паланци у другој половини 18. века постојали хирурзи, бабице, видари, лекари, али махом немачких презимена.

Први лекар који је званично постављен у Паланци био је др Паул Карло Колхамер. Постављен је 1805. године, а пет година касније је постављена и званична апотека која је радила до краја Другог светског рата. Др Егон Холцнер је постављен за првог општинског лекара (1846), а др Антон Хип је био први срески лекар (1871).

Месни парох Јакоб Сукновић је основао болницу св. Јелисавета 1856. године.
Први лекар српске народности је био др Борислав Увалић, изабран за општег лекара у Старој Паланци 22.1 1918. године, који је остао забележен као изузетно добар и искусан лекар. Црвени крст је у Паланци основан 1924. године, а први приватни гинеколошки санаторијум је почео са радом 1926. године. У међуратном периоду Паланка је имала и своју зубну амбуланту и прометеку.

borislav-uvalic

У јесен 1944. године Бачка Паланка избија на прву линију Сремског фронта. У њој је, као и у другим местима широм линије фронта, формирана привремена војна болница у којој су лечени многи рањеници и болесници ЈА и Црвене Армије. Војна болница је престала са радом у току јесени 1945. године.

Антитуберкулозни диспанзер основан је 1949. године.,дечији диспанзер отворен је 1952., Народни дом здравља годину дана касније,среско породилиште почело је са радом средином или почетком 1960их., док 1976. године Дом здравља добија име које и данас носи “ Др Младен Стојановић „.

Од важнијих лекара и апотекара који су деловали на тлу наше општине такође је важно поменути: Др Андрију Дембица, Др Милана Продановића, Мр пх Андрију Шепрака и Др Славка Јовина.

Прочитајте и ово

Тарзан, изгледа, ипак није био деран паланачки

Вароши величине и духа паланке, па тако и ове бачке, сачувале су наративну историју која …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.