недеља, 20 септембра, 2020
Насловна / Вести / Појачане контроле јаја, рибе и меса пред Ускрс

Појачане контроле јаја, рибе и меса пред Ускрс

У време наступајућих ускршњих празника, а услед повећаног промета хране животињског порекла, нарочито рибе и јаја, ветеринарски инспектори Министарства пољопривреде, поред редовних инспекцијских надзора, спроводе и ванредне односно координисане контроле.

Како је саопштило Министарство, ове контроле се планирају и изводе у складу са анализом ризика, са посебним освртом на места на којима се у празничне дане очекује већа понуда, али и потражња.

– Конкретно, што се тиче конзумних јаја која се стављају у промет у објектима за промет на мало и зеленим пијацама, ветеринарска инспекција контролише порекло, следљивост у производњи, спровођење дијагностичких испитивања јата која се користе за производњу конзумних јаја као и параметара безбедности конзумних јаја као хране, услове чувања, складиштења, и излагања продаји, рокове употребе и декларисање – истичу у Министарству пољопривреде.

Како пише „Данас“, ветеринарски инспектори су током првог тромесечја 2018. године извршили 1.200 редовних и ванредних инспекцијских надзора у објектима за промет на мало који су ризични. Током контрола утврђено је 262 неусаглашености, донето 257 решења за отклањање неусаглашености и поднето је 119 пријава надлежним прекршајним судовима због кршења одредби Закона о безбедности хране.

– Апелујемо на потрошаче да храну купују на местима која су за то регистрована и храну која је прописно декларисана, односно да се понашају са „пажњом доброг купца“, али и да пријаве сваку сумњу на неправилност надлежној ветеринарској инспекцији како би могли предузети законом прописане мере и санкционисати субјекте у пословању са храном код којих се те неправилности утврде – наводи се у саопштењу, а преноси „Данас“.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.