петак, 18 септембра, 2020
Насловна / Вести / Помен Карољу Мезеију на римокатоличком гробљу у Бачкој Паланци

Помен Карољу Мезеију на римокатоличком гробљу у Бачкој Паланци

БАЧКА ПАЛАНКА: На иницијативу Мађарског културно уметничког друштва „Вечера Шандор“ и Друштва за очување баштине и колекционарства „Панонија“ на Римокатоличком гробљу у Бачкој Паланци одржан је помен и пригодан говор о знаменитом Паланчанину др Карлу Мезеију, а поводом 120 – годишњице његове смрти.

Цвеће је положено на споменик који је једини остао као успомена на великана. Није сачувана, колико је познато, ниједна фотографија Карла Мезеија, већ само слика бисте која је до 1946. године стајала у башти овдашњег хотела „Касина”.

Свештеник Франтишек Гашпаровски одржао је пригодан помен, а Золтан Фараго, председник КУД „Вечера Шандор“ нагласио је да је Карл Мезеи великан Бачке Паланке, а потпредседник Удружења „Панонија“ мр Никола Миливојевић, подсетио је на живот и дело знаменитог Паланчанина. У име локалне самоуправе био је присутан заменик председника Општине Бачка Паланка Александар Борковић.

Леонард Немет је објаснио зашто је Мезеи великан за Паланку. Он је то детаљно представио у публикацији „Споменица великанима Паланке“ подсетивши на то како је Мезеи од села направио варош, како је доктор правних наука формирао железницу, бродску везу преко Дунава са Илоком, формирао прво добровољно ватрогасно друштво, прву штедионицу, био добротвор и изградио прву велику школу, направио у Паланци Земаљску изложбу и сав приход поколонио за културу….

[the_ad id=“2355″]

(Dnevnik)

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.