недеља, 20 септембра, 2020
Насловна / Вести / Поново поскупљују цигарете

Поново поскупљују цигарете

Државни део у цени цигарета почетком 2018. поново ће довести до поскупљења на трафикама.

Раст акциза које се мењају према акцизном календару, довешће највероватније до повећања цена од 10 динара по паклици. И код алкохола би због акциза могло да дође до промене цена, пишу Новости.

Уколико се усвоји предлог за изједначавање акциза на алкохол, виски би могао да појефтини, док би то с друге стране највероватније довело до поскупљења домаће шљивовице.

Према акцизном календару у периоду од 2017. до 2020. године, сваког јуна и јанура специфична акциза за цигарете расте за 1,5 динара. Уз ову, на цену цигарета зарачунава се и пропорцијална акциза од 33 одсто цене, а на све то ваља додати и ПДВ.

„Захватање државе износе просечно 80 одсто цене цигарета. Код јефтинијих цигарета то достиже и 90 одсто цене. Тако, ако је паклица 230 динара, држава узима 178,3 динара за акцизе и порез – 65,5 динара је специфична акциза, 76 динара вреди пропорционална, а 37 динара је порез на додату вредност“, поручују произвођачи дувана.

Рачуница произвођача показује да када паклица од јануара поскупи за 10 динара на 240 динара, држава ће тада узимати укупно 187 динара на име акциза и пореза. То, међутим, није никаква утеха за пушаче, јер су свесни да ће већ крајем ове деценије цигарете плаћати као и житељи европских земаља.

И алкохол „муче“ акцизе. Различите категорија жестоких пића са истим процентом алкохола плаћају различите намете државе. Тако ракије од воћа плаћају акцизе од 125,8 динара по литри, а алкохолна пића од житарица, односно виски 321 динар. Мање захватање код воћних ракија мера је заштите домаћих произвођача.

„Увозници и дистрибутери алкохола су покренули иницијативу за изједначавање акциза по литиру апсолутног алкохола. То би довело до пада акциза код неких алкохолних пића, а самим тим и до појефтињења. Домаћу производњу не треба штитити кроз акцизну политику, већ субвенционисањем производње. Потребна нам је предвидљива акцизна политика, јер високе акцизе довеле су до тога да 90 одсто домаћих ракија у ресторанима, кафанама и пијацама у Србији су из сиве зоне. То изједначавање акциза, иначе је и обавеза према ЕУ“, каже Жарко Малиновић из сектора за трговину Привредне коморе Србије за Новости.

С друге стране, Иван Урошевић, председник Групације произвођача ракија при ПКС каже да је питање да ли би се изједначавањем акциза дошло до пада намета за виски или до раста акциза код шљивовице. Раст акциза би, тврди Урошевић, довео до поскупљења домаће ракије, а домаћа легална производња то не би могла да издржи, јер би се нашла између јаког увозничког лобирања вискија и нелегалне производње ракије која заузима готово 90 одсто тржишта домаће „жестине“.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.