utorak, maj 21, 2019
Naslovna / Vesti / Predstoji vakcinacija hiljadu dece u Palanci

Predstoji vakcinacija hiljadu dece u Palanci

BAČKA PALANKA: Po saopštenju za javnost Doma zadravlja u Bačkoj Palanci, odnosno epidemiologa dr Mirjane Valan, u ovoj opštini, do sada, nije registrovana nijedna osoba obolela od malih boginja, a nije bilo ni sumnji na ovo oboljenje.

Doduše, jedna osoba je bila pod zdravstvenim nadzorom zbog kontakta sa obolelom osobom. Uredno je vakcinisana sa dve doze vakcine i nije obolela. Ovde podsećaju da je poslednji slučaj malih boginja u Bačkoj Palanci registrovan početkom 2015. godine.

– U skladu sa predloženim merama Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ na teritoriji Republike Srbije od 9. novembra prošle godine intenzivno se sprovodi vankcinacija nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane dece, uzrasta od 12 meseci do 14 godina života – navodi dr Valan. – U tom periodu, do sada, u opštini Bačka Palanka vakcinisano je 105 dece, što redovno, što dopunski.

U ovoj opštini sa preko 55.000 stanovnika koji žive u 14 naseljenih mesta vakcinacija se sprovodi kontinuirano tokom cele godine na svim vakcinalnim punktovima, potvrđuju ovdašnji zdravstveni radnici.

Po trenutno dostupnim podacima (revizijom vakcinalnih kartona dece od jedne do 14 godina, a ima ih oko 7.500) vakcinu protiv malih boginja nije primilo 96 dece, a 23 dece nije dobilo drugu dozu vakcine, saopštila je dr Valan.

U riziku od oboljevanja su i deca koja će biti rođena ove godine, jer vakcinu mogu da prime tek sa 12 meseci života

– Razlog nevakcinacije je neodazivanje na poziv (46), odbijanje vakcinacije (26), a ostala deca nisu vakcinisana zbog bolesti ili zbog kontraindikacija. Tokom 2017. godine vakcinisano je 87 odsto dece u prvoj godini života, a drugu dozu, pred polazak u školu primilo je 95 odsto dece – navodi podatke dr Mirjana Valan.

Ove godine treba da se vakciniše oko 490 dece rođene prošle godine, a drugu dozu treba da primi oko 500 dece predškolskog uzrasta. Osim njih u riziku od oboljevanja su i deca koja će biti rođena ove godine, jer vakcinu mogu da prime tek sa 12 meseci života. U ovom momentu to je više od 1.000 dece što predstavlja realnu pretnju od pojave i širenja malih boginja i u našoj sredini. Zato još jednom podsećamo roditelje da redovno vakcinišu svoju decu, poručila je epidemiolog dr Mirjana Valan.

Sve informacije o Bačkoj Palanci i okolnim mestima možete pratiti i na
našoj Fejsbuk stranici!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @BackaPalanka021

Izvor: BačkaPalankaInfo.com / Dnevnik / Foto: Dnevnik.rs

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.