субота, 19 септембра, 2020
Насловна / Вести / Предстоји вакцинација хиљаду деце у Паланци

Предстоји вакцинација хиљаду деце у Паланци

БАЧКА ПАЛАНКА: По саопштењу за јавност Дома задравља у Бачкој Паланци, односно епидемиолога др Мирјане Валан, у овој општини, до сада, није регистрована ниједна особа оболела од малих богиња, а није било ни сумњи на ово обољење.

Додуше, једна особа је била под здравственим надзором због контакта са оболелом особом. Уредно је вакцинисана са две дозе вакцине и није оболела. Овде подсећају да је последњи случај малих богиња у Бачкој Паланци регистрован почетком 2015. године.

– У складу са предложеним мерама Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ на територији Републике Србије од 9. новембра прошле године интензивно се спроводи ванкцинација невакцинисане и непотпуно вакцинисане деце, узраста од 12 месеци до 14 година живота – наводи др Валан. – У том периоду, до сада, у општини Бачка Паланка вакцинисано је 105 деце, што редовно, што допунски.

У овој општини са преко 55.000 становника који живе у 14 насељених места вакцинација се спроводи континуирано током целе године на свим вакциналним пунктовима, потврђују овдашњи здравствени радници.

По тренутно доступним подацима (ревизијом вакциналних картона деце од једне до 14 година, а има их око 7.500) вакцину против малих богиња није примило 96 деце, а 23 деце није добило другу дозу вакцине, саопштила је др Валан.

У ризику од обољевања су и деца која ће бити рођена ове године, јер вакцину могу да приме тек са 12 месеци живота

– Разлог невакцинације је неодазивање на позив (46), одбијање вакцинације (26), а остала деца нису вакцинисана због болести или због контраиндикација. Током 2017. године вакцинисано је 87 одсто деце у првој години живота, а другу дозу, пред полазак у школу примило је 95 одсто деце – наводи податке др Мирјана Валан.

Ове године треба да се вакцинише око 490 деце рођене прошле године, а другу дозу треба да прими око 500 деце предшколског узраста. Осим њих у ризику од обољевања су и деца која ће бити рођена ове године, јер вакцину могу да приме тек са 12 месеци живота. У овом моменту то је више од 1.000 деце што представља реалну претњу од појаве и ширења малих богиња и у нашој средини. Зато још једном подсећамо родитеље да редовно вакцинишу своју децу, поручила је епидемиолог др Мирјана Валан.

Све информације о Бачкој Паланци и околним местима можете пратити и на
нашој Фејсбук страници!

Такође нас можете пратити и на нашем Твитер налогу @BackaPalanka021

Извор: БачкаПаланкаИнфо.цом / Dnevnik / Фото: Dnevnik.rs

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.