utorak, maj 21, 2019
Naslovna / Vesti / PTIČIJI GRIP: Postoji li opasnost u Bačkoj?

PTIČIJI GRIP: Postoji li opasnost u Bačkoj?

Zbog objektivne i realne opasnosti od širenja ptičjeg gripa na teritoriji naše zemlje, pre svega na području Severnobačkog i Zapadnobačkog okruga, na snazi su mere za suzbijanje bolesti koje je preporučila Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

U Severnobačkom okrugu juče je održan sastanak operativnog tima Okružnog štaba za vanredne situacije, na kome su dogovorene mere ukoliko se pojavi slučaj avijarne influence.

– Svi organi su pripremljeni. Postoje mere koje će Uprava za veterinu sprovoditi putem republičkog inspektora za veterinu a u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Vojskom Republike Srbije i lokalnim samoupravama – objašnjava Dragi Vučković, načelnik Severnobačkog okruga.

tdm-voce-baneri-320x50-1

– Bolest nije opasna za ljude, već za ptice i pernate životinje. Ukoliko se pojavi i ukoliko bude moralo da dođe do uništenja pernate živine, nastalu ekonomsku štetu gazdinstvima i pravnim subjektima u celosti će nadoknaditi Ministarstvo poljoprivrede, putem Uprave za veterinu – dodao je on.

Prvi slučajevi ptičjeg gripa tipa H5N8 u Mađarskoj zabeleženi su početkom novembra, a do sada je uništeno oko 80.000 zaraženih pataka, gusaka i ćuraka.

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.