недеља, 20 септембра, 2020
Насловна / Вести / Пут између Бачке Паланке и Челарева крије једну мистерију!

Пут између Бачке Паланке и Челарева крије једну мистерију!

На путу између Бачке Паланке и Челарева налази се Полојска шума у којој је скривено археолошко налазиште са Хазарским гробљем.


На овом путу постоји мала узвишица која је увек у зимском периоду прекривена маглом. Како на путу константно влада и поледица, неопрезни возачи често умеју да изгубе контролу над возилом. Многи возачи који су доживели несрећу на овом путу тврдили су да су им се из магле указивали мртви Хазари.

Иако ни једно од ових сведочења није доказано, многи становници овог округа у Бачкој упозориће вас да пажљиво возите када идете овим путем. Због тога се нико ни не противи због легенде која живи, а која ће возаче натерати да буду опрезнији.


Хазарско гробље код Челарева налази се на списку кандидата за УНЕСКО светску баштину. Гробље је откривено седамдесетих година прошлог века, а пронађено је око 650 гробова.

Само гробље заузима око 100 хектара и због тога се сматра највећим Хазарским гробљем на свету. Зашто је баш на овом поднебљу пронађено највеће Хазарско гробље, историчари још увек немају прави одговор.

Познато је да су Хазари у периоду од седмог до деветог века живели на овом поднебљу, али још увек се не може са прецизношћу утврдити њихов број на простору данашње Србије. Историјски подаци кажу да су Хазари до 10. века имали веома моћно царство које се простирало од Црног мора до Урала.

Све информације о Бачкој Паланци и околним местима можете пратити и на нашој Фејсбук страници!

Такође нас можете пратити и на нашем Твитер налогу @BackaPalanka021

(BackaPalankaInfo.com/SrbijaDanas)

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.