sreda, jun 26, 2019
Naslovna / Vesti / Računi za struju uvećani su od 10 do čak šokantnih 100 posto!

Računi za struju uvećani su od 10 do čak šokantnih 100 posto!

Decembarski računi za struju uvećani su od 10 do čak šokantnih 100 posto, a u Elektroprivredi Srbije kažu da je verovatno „ledeni talas“ razlog veće potrošnje, te da su zato najverovatnije uvećani i računi.

Ipak, u EPS kažu da na njihovim šalterima nema više potrošača s reklamacijama nego što je uobičajeno. To potvrđuju i u Nacionalnoj organizaciji za zaštitu potrošača, čiji predsednik kaže da dosad nije bilo žalbi na decembarske račune za struju.

U EPS tvrde da prosečne temperature u decembru nisu dostizale ni prvi stepen iznad nule na Celzijusovoj skali, a da je prosečna temperatura u decembru 2015. iznosila 4,33 stepena.

Svaki stepen povećava za šest odsto potrošnju električne energije u domaćinstvima koja struju troše za grejanje, a kojih je u Srbiji između sedam i osam odsto. Uvećani računi mogu da se objasne greškom u očitavanju, što se dešava jednom u stotinu slučajeva, a drugo objašnjenje je veća potrošnja, kaže Slobodan Ružić, doktor elektrotehničkih nauka.

Međutim, anketa među Beograđanima pokazala je da je gotovo svako drugo domaćinstvo dobilo „deblji“ decembarski račun. Veći iznosi na računima stizali su i onima koji ne koriste kilovate za grejanje i onima u čijim domovima je toplo zahvaljujući struji.

Očitavanje brojila završeno je 6. januara. Na decembarskim računima obračunata je potrošnja za 30, 31 ili 32 dana. Stručnjaci kažu da zbog dužeg vremenskog perioda obračuna, potrošač ne može da pređe granicu između zona i tako lakše uđe u plavu ili crvenu zonu, jer se zone procentualno pomeraju prema obračunskom periodu.

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.