петак, 18 септембра, 2020
Насловна / Вести / Ревена на Сретење у Багремари: Свако доноси за себе и пријатеља

Ревена на Сретење у Багремари: Свако доноси за себе и пријатеља

БАЧКА ПАЛАНКА: По девети пут у бачкопаланачкој шуми Багремара, на рубу вароши, на Сретење Господње 15. фебруара биће одржана Ревена и уједно биће обележен Дан државности Србије.

Ова манифестација, поред тога што ће бити пуно јела и пића, па по традицији и во на ражњу, нема такмичарски карактер. Организатори кажу да је реч о обичајно – правном удруживању људи, а очекује се да ће се тог дана у лепој шуми окупити, као и до сада преко хиљаду људи.

По традицији и ове године спемаће се традиционална јела као што је купус са ребарцима, коленица испод сача, цицвара, пура, домаће пите, а мезиће се и домаће кобасице, кулен, шунка…

„Реч је о дружењу људи под ведрим небом на ивици шуме, а одржава се ради виђења и разговора. Учесници треба да донесу добро расположење, мало хране за себе и за једног пријатеља“, каже Миро Мијатовић, један од утемељивача ове манифестације Улаз се не наплаћује, а Ревена ће бити одржана без обзира на временске (не)прилике.

Ревена је архаичан обичај, у разним крајевима везује се за дане пред почетак поста, а негде је само женска забава.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.