недеља, 20 септембра, 2020
Насловна / Вести / РФЗО: Старе књижице важе све док су оверене

РФЗО: Старе књижице важе све док су оверене

Са Новом годином, старе папирне књижице одлазе у историју. Од сада ћемо користити нове, чиповане, електронске картице. Од укупно шест милиона 850 хиљада здравствених осигураника, њих 5,5 милиона предало је захтев за замену папирних књижицама новим картицама.

Последњег петка у години за нама, у једној од филијала Републичког фонда за здравствено осигурање биле су велике гужве. Слика је била идентична у готово свим престоничким филијалама. У ред су стали и они који су сачекали последњи моменат, преноси „РТС“.

Грађани кажу да је су чекали „последњи моменат“ да предају захтев за замену књижица пошто су радили сваки дан до сада.

Ако је судити по статистици, последња три месеца грађани Србије су ревноснији. У октобру, новембру и децембру поднето је по више од милион захтева, а у, на пример, септембру свега 417.000 захтева.

– Сви наши осигураници који су 31.12 заменили књижицу и имају оверу до марта-фебруара она ће исто важити. Моћи ће да остваре здравствену заштиту на основу ове старе, док не добију електронску картицу – каже др Верица Лазић в.д. директора РФЗО. – А сви којима истиче овера у јануару-фебруару мораће да се јаве нашим испоставама како би добили потврду на основу које ће да се лече док не добију електронску картицу.

Како преноси „РТС“, највише се одлазило у филијале Републичког фонда за здравствено осигурање, па је тамо поднето и највише захтева. Преко е-управе је поднето око 160.000 захтева, а у поштама више од 250.000.

– Захваљујући ковници новца и анексу уговора, ми смо повећали капацитете израде картице. Тако да сада више није 350.000, биће 700.000 а месечном нивоу. У договору са ковницом до 31. марта ће бити израђене све картице – додаје Верица Лазић.

Трошкови израде картице износе 400 динара, а плаћа их осигураник или послодавац. Социјално угрожене категорије становништва, новорођенчад, деца са посебним потребама и жртве насиља у породици добиће је бесплатно.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.