utorak, jul 16, 2019
Naslovna / Vesti / Ribokradice prave milionsku štetu, neke sede i u javnim preduzećima

Ribokradice prave milionsku štetu, neke sede i u javnim preduzećima

Ribokrađa je sve izraženija i godišnje pravi štetu budžetu Srbije od najmanje dva miliona evra, a ribokradice se usled policijsko-političkih veza zapošljavaju i u javnim preduzećima koja upravljaju najvećim ribarskim područijima u zemlji.

Kako piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE), na pijačnim tezgama širom Srbije mogu se kupiti vrste ribe za koje trenutno važi zabrana izlova, kao i strogo zaštićene riblje vrste, čime se nanosi velika šteta ribljem fondu Srbije. Predsednik Ujedinjenih ribolovaca Srbije Ljubomir Pejčić rekao je da je to dokaz ne samo razmera ribokrađe, već i neefikasnosti državnih institucija u borbi sa sve izraženijim fenomenom ekološkog kriminala.

Ribočuvari iz preduzeća „Vode Vojvodine“ naveli su da ribokradice imaju razgranatu mrežu saradnika i dobro su opremljeni, a njihovu društvenu moć, pogotovo u malim sredinama, ne treba potcenjivati. Ribokradice su spremne na sve i zato su verbalni pa čak i fizički obračuni sa ribočuvarima vrlo česti, naveli su oni.

Rukovodilac službe za ribarstvo u preduzeću „Vode Vojvodine“ Nenad Kiselički potvrdio je da su na njega i njegove kolege u okolini Smedereva ribokradice pucale iz vatrenog oružja.

Pomoćnik direktora za lov i ribarstvo „Vojvodinašume“ Branislav Stankov naveo je da su ribočuvari tog preduzeća prošle godine pronašli ručnu granatu koja je bila privezana za nelegalno postavljenu mrežu.

Ribočuvari su ocenili da je pravosuđe „usko grlo“, jer su prijave koje inspektori podnose često bez efekta, tokom suđenja inspektori nemaju pravnu pomoć, kazne su ispod zakonskog minimuma i kao takve deluju destimulišuće na počinioce.

S druge strane, sportski ribolovci tvrde da ribočuvara nema dovoljno i da se riblji fond Srbije neadekvatno čuva. U anketi koju je sprovelo Udruženje sportskih ribolovaca Srbije 79 odsto ispitanika kazalo je da nije zadovoljno radom ribočuvarskih službi.

U JP „Vojvodinašume“ za VOICE je potvrđeno da je bivši ribočuvar M.M. iz Kupinova, koji je usled optužbi za učestvovanje u ribokrađi dobio otkaz u tom preduzeću, ponovo vraćen na posao, jer je sud tako naložio, nakon što je u međuvremenu ključni svedok promenio svoj iskaz i promenio mesto stanovanja.

Pročitajte i ovo

Četiri penala, tri gola u Palanci, dva sa bele tačke, Bačka pobedila Spartak

Vojvođanski derbi pripao domaćinima pred 2.000 svedoka sudija Simović u centru pažnje OFK Bačka – …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.