субота, 19 септембра, 2020
Насловна / Вести / Рибокрадице праве милионску штету, неке седе и у јавним предузећима

Рибокрадице праве милионску штету, неке седе и у јавним предузећима

Рибокрађа је све израженија и годишње прави штету буџету Србије од најмање два милиона евра, а рибокрадице се услед полицијско-политичких веза запошљавају и у јавним предузећима која управљају највећим рибарским подручијима у земљи.

Како пише Војвођански истраживачко-аналитички центар (ВОИЦЕ), на пијачним тезгама широм Србије могу се купити врсте рибе за које тренутно важи забрана излова, као и строго заштићене рибље врсте, чиме се наноси велика штета рибљем фонду Србије. Председник Уједињених риболоваца Србије Љубомир Пејчић рекао је да је то доказ не само размера рибокрађе, већ и неефикасности државних институција у борби са све израженијим феноменом еколошког криминала.

Рибочувари из предузећа „Воде Војводине“ навели су да рибокрадице имају разгранату мрежу сарадника и добро су опремљени, а њихову друштвену моћ, поготово у малим срединама, не треба потцењивати. Рибокрадице су спремне на све и зато су вербални па чак и физички обрачуни са рибочуварима врло чести, навели су они.

Руководилац службе за рибарство у предузећу „Воде Војводине“ Ненад Киселички потврдио је да су на њега и његове колеге у околини Смедерева рибокрадице пуцале из ватреног оружја.

Помоћник директора за лов и рибарство „Војводинашуме“ Бранислав Станков навео је да су рибочувари тог предузећа прошле године пронашли ручну гранату која је била привезана за нелегално постављену мрежу.

Рибочувари су оценили да је правосуђе „уско грло“, јер су пријаве које инспектори подносе често без ефекта, током суђења инспектори немају правну помоћ, казне су испод законског минимума и као такве делују дестимулишуће на починиоце.

С друге стране, спортски риболовци тврде да рибочувара нема довољно и да се рибљи фонд Србије неадекватно чува. У анкети коју је спровело Удружење спортских риболоваца Србије 79 одсто испитаника казало је да није задовољно радом рибочуварских служби.

У ЈП „Војводинашуме“ за ВОИЦЕ је потврђено да је бивши рибочувар М.М. из Купинова, који је услед оптужби за учествовање у рибокрађи добио отказ у том предузећу, поново враћен на посао, јер је суд тако наложио, након што је у међувремену кључни сведок променио свој исказ и променио место становања.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.