недеља, 20 септембра, 2020
Насловна / Вести / Рогове јелена украду и продају Кинезима за афродизијак

Рогове јелена украду и продају Кинезима за афродизијак

У ловиштима у Војводини поново је актуелна крађа одбачених рогова јелена, који се шверцују у Кину.
Кинези их користе у традиционалној медицини, али праве и снажан афродизијак за своје грађане. Истовремено, због новог бизниса, „Војводинашуме“ су изгубиле милионе јер је крађа први пут почела прошле године, док су се за ову сезону спремили да хватају лопове.

У штампи и на интернету увелико се појављују огласи у којима се траже рогови јелена, а већ је „пала“ и прва пријава против лопова.

Бранислав Станков, помоћник директора за ловство и рибарство у ЈП „Војводинашуме“, каже за „Ало“ да су већ поднели пријаву против НН лица, јер ће њихови јелени почети да одбацују рогове за три недеље и не би поново да буду опљачкани као и прошле године. Како наводи Станков, лов на јелене почиње у августу и траје до 31. јануара.

„Крађа рогова поклапа се са завшршетком ловне сезоне“, казао је он. „Већ су се појавили огласи у којима се откупљују одбачени рогови јелена. Цена по килограму креће се од 10 до 20 евра на легалном тржишту, а још се не зна колико је на црном. Према нашим незваничним сазнањима, рогови српских јелена завршавају у Кини. Користе се у традиционалној медицини и за справљање афродизијака“, објашњава Станков.

Према његовим речима, јелени сваке године рогове одбацују између 15. фебруара и 15. марта.

„Ми имамо 17 ловишта, на површини од 109. 824 хектара. Ту живи око 4.000 грла те дивљачи. Прошле године само из два ловишта, код Апатина и Сомбора, на површини од 19.000 хектара, имали смо штету од крађе рогова у висини од 25.000 евра. Рогови су власништво „Војводинашума“ и ми их извозимо за прављење дугмади, столица и сувенира“, објашњава Станков и додаје:

„Главни извозници украдених рогова не појављују на терену. Ангажују локално становништво да ноћу, носећи батеријске лампе, скупљају по шуми одбачене рогове. Плаћају им, како су нам рекла тројица које смо прошле године успели да ухватимо, 1.000 динара по рогу. Очекујемо да ће ове године бити ангажовано много људи за скупљање рогова јелена. Наши ловочувари ће пазити на сваки хектар ловишта. Они могу да ухвате крадљивца и одузму му рогове, али немају ингеренције да пишу пријаву. То ће да ради полиција. Дакле, сви који су се спремили да за 20 дана крену у крађу, биће ухваћени“, навео је он.

Ловац Славољуб Драгишић, наводи за „Ало“ да је чуо за проблем да се рогови краду и продају Кинезима за прављење афродизијака и коришћење у традиционалној медицини. „Око 25 евра је килограм рогова, а један је тежак до три“, навео је он.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.