субота, 19 септембра, 2020
Насловна / Вести / Само у Клиничком центру Војводине лекари оперишу мозак будних пацијената

Само у Клиничком центру Војводине лекари оперишу мозак будних пацијената

Тим лекара Клинике за неурохирургију Клиничког центра Војводине једини у Србији изводи операције тумора мозга на пацијентима у будном стању.

Од укупно 150 операција тумора, изведених прошле године, 15 је било на пацијентима који су током захвата били потпуно свесни, притом способни да разговарају са лекарима, па чак и да – читају новине.

Ове операције нису болне за пацијенте, јер добијају локалну анестезију, а примењују се у случајевима када је тумор веома близу центра за говор. Предност овакве методе је у томе што лекар може да разговара с пацијентом током захвата, чиме се смањује могућност да током операције буде повређен његов центар за говор у кори великог мозга.

Управник Клинике за неурохирургију и помоћник директора за хирургију Петар Вулековић каже да је овај успех КЦВ резултат тимског рада седморо специјалиста и набавке савремених медицинских микроскопа и апарата.

– Пацијенти сами одлучују да ли желе да се ова операција обави у будном стању. Није важно само да пацијенти користе моћ говора током захвата, већ да савршено разумеју шта их питамо. Уочи интервенције у будном стању, пацијенти најпре буду подвргнути психолошкој припреми. Било је, ипак, случајева да се определе за захват „отворених очију“, а затим добију напад панике усред операције. Тада се процес заустави док се пацијент не умири –  појашњава др Вулековић.

Досадашње искуство лекара КЦВ показало је да се већина пацијената радије опредељује за захват у будном стању. Ове операције су веома сложене и у неким случајевима могу да потрају и четири до пет сати.

[the_ad id=“2355″]

Чланови тима др Вулековића – доц. др Сања Вицковић – специјалиста анестезиолог, др Ведрана Каран, неурофизиолог, и др Бојан Јелача, специјализант неурохирургије – кажу да су за њих овакве операције уједно изазов и задовољство, јер својим пацијентима могу да пруже лечење у складу са тренутним светским стандардима.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.