петак, 18 септембра, 2020
Насловна / Вести / САВЕТ: Како да заштитите своје љубимце у току бучних празника

САВЕТ: Како да заштитите своје љубимце у току бучних празника

Пиротехника се најчешће користи како би се прославио завршетак једне и почетак друге године, али, „лепота ватреног славља“ има и другу страну медаље. Повреде међу младима су честе, и бивају веома озбиљне. Несавесно коришћење пиротехничких средстава доводи некада до трајних озледа, али не пате само људи!

Животињама је децембар, као и остали периоди године када се нешто слави, озбиљна ноћна мора. Пси и мачке, али и друге животиње, често умиру од стреса насталог услед буке коју производе петарде и ватромети.

Да ли се икада запитате шта се дешава у глави, телу и ушима једног пса, чије је чуло слуха неколико пута развијеније него човеково, када пукне петарда?

Нажалост, скоро да је немогуће укинути петарде, ватромет и осталу пиротехнику. Али постоје начини како можете да заштитите своје љубимце у време празника када је „пуцњава“ најјача.

Како да заштитите свог пса:
• Током празника пси би требало обавезно да буду на поводнику, јер пас у стању панике није способан да слуша наређења. Пса на поводнику нећете спречити да се не плаши, али ћете га спречити да побегне или да погине. Никада немојте шетати пса у време када напољу чујете петарде или звук ватромета.
• Пробајте да препознате страх код вашег љубимца. Пси под стресом често су немирни, не могу пронаћи своје место, иду „тамо-вамо“, дахћу, слине, облизују се. Пробајте ви да будете смирени јер такво позитивно понашање утиче на пса.
• Пси који иначе живе у двориштима би током празника требало да буду у кући, бар док траје пуцњава. Кућица која је у дворишту често није довољно „сигурно место“ за вашег пса.
• Ако љубимац тражи вашу близину и заштиту, приуштите му је. Немојте га гурати од себе, већ га бодрите и пустите га буде у вашој близини. То му ствара додатну сигурност.
• Избегавајте вечерње шетње, и већу активност обавите током дана.
• Нахраните пса раније, пре вечерње буке, јер стрес може да утиче на апетит пса, али и на појачано мокрење или неуредну столицу.
• Навуците завесе и спустите ролете пре него што пуцњава и ватромет почну, барем у просторији у којој се пас највише задржава. Појачајте телевизор или радио како бисте неутрализовали звуке који долазе споља.
• Играјте се са љубимцем. Игра и награђивање са посластицама псу одвлачи пажњу од пуцњаве. Ако пас не реагује на вашу игру, већ је узнемирен, пустите га да се примири. Немојте пса присиљавати да ради нешто ако је под јаким стресом и у стању панике.
• Ако петарда јако пукне у близини вашег пса, реагујте весело.
• Континуирано излагање стресу може узроковати дугорочна психолошка оштећења и срчани удар, па је код паса који показују велики ниво стреса и у стању су панике, можда пожељно да се размотри терапија лековима. Никада немојте давати лекове за смирење на своју руку, а да се пре тога нисте консултовали са ветеринаром!
• И најважније – никако немојте кажњавати пса, чак иако на ваше „захтеве“ не реагује на очекиван начин, јер то само додатно погоршава страхове.
• Децу обавезно склоните од уплашених љубимаца, јер, иначе мирне животиње, када су узнемирене некога могу угристи.

Како да заштите своју мачку:
• Побрините се да мачка увек има сигурно место на које се може сакрити. Она ће сама одлучити да ли се у њему жели или не жели сакрити.
• Ако имате мачку коју повремено пуштате да изађе из стана, у време када је ватромет или када „падају“ петарде поготово увече када је пуцање израженије, држите у кући. Мачка би требало обавезно да има огрлицу са вашим подацима у случају да побегне или одлута у страху.
• Спустите ролете, навуците завесе и гласнијом музиком/звуком с телевизора умањите буку.
• Ако ваша маца показује било какав страх покушајте игнорисати тај страх. Пустите је на миру, осим ако процените да би се могла озледити.
• Никада не кажњавајте вашу мацу и не обраћајте јој се повишеним гласом јер ћете је тиме само још више уплашити.

Прочитајте и ово

Бачка Паланка: Инвестицијама до смањења губитака на водоводној мрежи

БАЧКА ПАЛАНКА: Јавно комунално предузеће „Комуналпројект“ брине о водоснабдевању преко 55.000 становника општине Бачка Паланка, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.